Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Επιπτώσεις του ήλιου στο παιδικό δέρμα. Πώς θα τα προφυλάξετε!

0 μπλα μπλα
Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας καθώς ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη δυνατών οστών. Ακόμα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο αρκεί για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού.
Γράφει ο ιατρός Μαλάνος Δημήτριος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (Τηλ. Νοσοκομείο Υγεία 210 6867557, www.hygeia.gr)
Η υπέρμετρη όμως έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, ιδιαίτερα στο δέρμα των παιδιών που ακόμα αναπτύσσεται και είναι πολύ πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων. Ειδικά στην εποχή μας όπου παρατηρείται ελάττωση του στρώματος του όζοντος , που προστατεύει τη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία , πρέπει να δείχνουμε πολύ προσοχή στην προστασία των παιδιών από τον ήλιο.
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ότι η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία.
Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο συνιστάται :
• Περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 4.00μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.
 Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά ειδικά ρούχα (μαγιό, μπλούζες, σορτς,) με προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία
• Χρησιμοποιείστε αντι-ηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).
• Τοποθετείστε το αντι-ηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντι-ηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντι-ηλιακά. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο ακόμα και τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο λαιμός, τα πέλματα και οι παλάμες.
• Φορέστε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου που να προσφέρουν προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία UV-B και UV-A.
• Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.
www.infokids.gr

10.250 λιγότερες θέσεις αυξάνουν τον ανταγωνισμό

0 μπλα μπλα
Οι 10.250 θέσεις λιγότερες από πέρυσι, που προέκυψαν µετά το λουκέτο σε 24 τµήµατα ΤΕΙ, θα ανεβάσουν στα ύψη τον ανταγωνισμό στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Τον µικρότερο αριθµό εισακτέων της τελευταίας δεκαετίας µε 10.250 θέσεις λιγότερες από πέρυσι ανακοίνωσε παραµονές Εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας. Αιτία της µεγάλης µείωσης είναι ότι αποφάσισε να κλείσει 24 τµήµατα ΤΕΙ χαµηλής ζήτησης, τα οποία δεν θα δεχθούν κανένα νέο σπουδαστή µε αποτέλεσµα σε λίγα χρόνια να οδηγηθούν σε αναγκαστικό λουκέτο.
Ωστόσο, παρότι η περικοπή (συνολικά 74.440 εισακτέοι φέτος, αντί για 84.690 πέρυσι, χωρίς τις Αστυνοµικές, Ναυτικές, Τουριστικές και Στρατιωτικές Σχολές ή 88.165 µε αυτές) αφορά κυρίως τέτοια τµήµατα – και κατά συνέπεια θέσεις που θα έµεναν κενές, άρα µιλάµε για εξορθολογισµό – ο ανταγωνισµός στις φετινές Εξετάσεις αναµένεται να ενταθεί και σε ορισµένα (όχι πάντως σε όλα) τµήµατα αιχµής κεντρικών πανεπιστηµίων, για δύο λόγους:
* Στο σύνολο των υποψηφίων επειδή σε ορισµένα τµήµατα αιχµής ο αριθµός µειώνεται ελαφρώς από πέρυσι, καθώς φέτος προστέθηκε και δεύτερη, ειδική κατηγορία εισακτέων για όσους δικαιούνταν µετεγγραφή. Παράδειγµα: στο Τµήµα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών πέρυσι ο αριθµός εισακτέων ήταν 280 και φέτος είναι 260, στο Τµήµα Χηµικών Μηχανικών ΑΠΘ ήταν 80 και έγινε 75 κ.λπ. Πάντως, ο ανταγωνισµός αναµένεται να εξοµαλυνθεί από το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι θα είναι τουλάχιστον 3.000 – 4.000 λιγότεροι από πέρυσι, λόγω της νέας δυνατότητας που έδωσε το υπουργείο Παιδείας να λάβουν απολυτήριο µε ενδοσχολικές εξετάσεις όσοι δεν ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Επιπλέον, αν υπολογιστεί ο αριθµός των εισακτέων συνολικά (και για τις δύο κατηγορίες) τότε στα πανεπιστήµια θα εισαχθούν 1.170 περισσότεροι φοιτητές από πέρυσι.
* Στην ειδική κατηγορία (των πρώην δικαιούχων µετεγγραφής) επίσης θα ενταθεί ο ανταγωνισµός για τις σχολές αιχµής και µάλιστα ιδιαιτέρως, επειδή µέχρι πέρυσι οι µετεγγραφές ήταν ελεύθερες στα κεντρικά Ιδρύµατα µε αποτέλεσµα να µετεγγράφονται εκατοντάδες δικαιούχοι σε λίγες κεντρικές σχολές. Φέτος, παράλληλα µε την κατάργηση των µετεγγραφών, θεσπίστηκε ειδικός αριθµός θέσεων (συνολικά 8.040) για κάθε τµήµα ή σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του αριθµού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισµό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των µελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ., µε εύλογο αποτέλεσµα την ένταση του ανταγωνισµού. Παράδειγµα: Στην περιζήτητη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών τουΕΜΠ πέρυσι µετεγγράφησαν 88 φοιτητές (οι εισακτέοι ήταν 130).
Κατηγορίες
Φέτος αναµένεται ότι τις περίπου 79.000 θέσεις εισακτέων (74.440 που ανακοινώθηκαν ήδη συν οι θέσεις για Αστυνοµικές, Στρατιωτικές, Τουριστικές, Ναυτικού και σχολές που θα ανακοινωθούν αργότερα)θα διεκδικήσουν περίπου 120.000 υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες. Συνεπώς κάπου 40.000 υποψήφιοι θα µείνουν και φέτος εκτός Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης, αριθµός πάντως µικρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό. Συγκεκριµένα, από τον συνολικό αριθµό των θέσεων διατίθενται:
90% στους µαθητές της Γ’ Τάξης του ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Οµάδα Β’) και τους αποφοίτους λυκείων που θα λάβουν µέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αναµένεται να τις διεκδικήσουν περίπου 92.259 δυνάµει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 76.132 µαθητές της Γ’ Τάξης ηµερήσιου ΓΕΛ και τους 464 µαθητές της Γ’ Τάξης ηµερήσιου ΕΠΑΛ (Οµάδα Β’) υποβάλουν τελικά Μηχανογραφικό ∆ελτίο και οι 15.663 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
Πληροφορίες: www.tanea.gr
www.infokids.gr

Λιγότεροι εισακτέοι, λιγότερα χαμόγελα

0 μπλα μπλα

Ως οι πανελλαδικές του Μνημονίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι φετινές εξετάσεις.
Σε έναν ακόμα αιφνιδιασμό προχώρησε, δύο μέρες πριν την έναρξή τους, η «τρόικα» του Υπ. Παιδείας. 10.250 θέσεις εισακτέων λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. 25 τμήματα φέτος δεν θα δεχτούν εισακτέους. Κανονικό «κούρεμα».
Ήδη έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές.Παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων ή οικογενειών με προβλήματα υγείας θα αρκεστούν σε ένα προκαθορισμένο, μικρό ποσοστό επί των εισακτέων κάθε σχολής. Ή θα αναγκαστούν να δηλώσουν μόνο σχολές που υπάρχουν στην πόλη ή την περιοχή τους.
92.259 υποψήφιοι (15.663 προηγούμενων ετών) συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις. Όταν κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό θα προβληματιστούν αρκετά. Τα χαμόγελα είναι ήδη λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Γιατί η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις επιλογές τους.
Στα σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώσαμε, σε ενημερώσεις που κάνουμε σε γονείς και παιδιά, παίρνουμε το ίδιο μήνυμα: φέτος η πλειοψηφία θα επιλέξει σχολή στην πόλη που ζει. «Αν δεν περάσει σε σχολή της Αθήνας δεν θα σπουδάσει» είναι μια σκληρή φράση που ακούμε από όλο και περισσότερους γονείς. Ερωτηματικό παραμένει το αν οι αριστούχοι της επαρχίας θα επιλέξουν σχολή της Αθήνας ή της περιοχής τους.
Το αποτελέσμα προκαθορισμένο. Ακόμα λιγότερα παιδιά θα σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Πέρυσι, μόλις 1 στους 4 εισάχθηκε στη σχολή της πρώτης προτίμησής του. Αντιστροφα, ο 1 στους 3 εισάχθηκε σε σχολή που δεν ήταν καν στις έξι πρώτες προτιμήσεις του…
Σε όλα αυτά να προστεθούν και οι πληροφορίες για αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων φέτος. Μιας και 3.000 μαθητές απέκτησαν το δικαίωμα να πάρουν απολυτήριο χωρίς να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά μόνο ενδοσχολικές, οι επιτροπές θεμάτων δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να «χαρίζουν» κάποια εύκολα θεματάκια ώστε να βοηθήσουν τους πιο «αδύνατους» μαθητές.
Πολλά κακά νέα μαζί, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά, δε νομίζετε;
Ποιος θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα παιδιά;
Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής
π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια,
Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627
e-mail: protasif@otenet.gr
www.infokids.gr
Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates