Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Προσοχή στα οικιακά ατυχήματα

0 μπλα μπλα
Σε εχθρικό περιβάλλον, ιδίως για παιδιά και ανθρώπους άνω των 65 ετών, μπορεί να εξελιχθεί - εξαιτίας απροσεξίας ή επιπολαιότητας - ο χώρος της κατοικίας: από τα 60 εκατομμύρια ατυχήματα, που καταγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου τα 2/3 συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο των παθόντων και η τάση είναι αυξητική.

Η λίστα των ατυχημάτων, που συμβαίνουν "εν οίκω", είναι μακρά: πτώσεις από σκάλες ή έπιπλα, δηλητηριάσεις, ηλεκτροπληξίες, ακόμη και παρ' ολίγον πνιγμοί στην μπανιέρα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου περίπου το 50%-60% των ατυχημάτων παιδιών ηλικίας ενός-τεσσάρων ετών γίνονται μέσα στο σπίτι, ενώ υψηλά ποσοστά "οικιακών" τραυματισμών καταγράφονται και για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Κι όλα αυτά, ενώ απλές κινήσεις πρόληψης, μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα σημαντικά.

Τα 10 "αθώα" αντικείμενα, που εμπλέκονται συχνότερα σε τραυματισμούς βρεφών και παιδιών

Περισσότερα από 180.000 παιδιά οδηγούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στην Ευρώπη, εξαιτίας ατυχημάτων, που σχετίζονται με φαινομενικά αθώα αντικείμενα, μέσα στο σπίτι.

Βάσει λίστας 10 αντικειμένων, που εμπλέκονται συχνότερα σε παιδικά ατυχήματα, την οποία κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Τραυματισμούς (IDB), τα κορυφαία  -υπό προϋποθέσεις - αντικείμενα για την πρόκληση ατυχημάτων σε παιδιά και βρέφη είναι τα εξής: οικιακή κούνια-τσουλήθρα, παιχνίδια διαφόρων ειδών, "αλλαξιέρα" μωρού, παιδικά τρίκυκλα, καροτσάκι-αμαξάκι βρεφών, ψηλά καθίσματα ταΐσματος, κρεβατάκι "ριλάξ", περπατούρα, χάντρες και δεντρόσπιτο-σπιτάκι παιχνιδιού.
www.babyradio.gr

Πόσο μ’ αρέσει… η φιλία

0 μπλα μπλα
Μία σειρά που με ευαισθησία καλλιεργεί στα παιδιά τον θετικό τρόπο σκέψης και την αισιοδοξία για τις καταστάσεις που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή.
Σειρά: Βιβλία συμπεριφοράς

Χάρη στον θετικό τρόπο σκέψης, τα παιδιά γίνονται πιο δημιουργικά, πιο ανεκτικά, πιο γενναιόδωρα, πιο επιτυχημένα σε ό,τι κάνουν, πιο ευτυχή και πιο υγιή.
Στις Σημειώσεις για γονείς και κηδεμόνες στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθενται χρήσιμες σκέψεις και συμβουλές.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
Πόσο μ’ αρέσει… ο εαυτός μου
Πόσο μ’ αρέσει… το σχολείο
Πόσο μ’ αρέσει… το παιχνίδι

www.babyspace.gr

Το IQ περνάει εφηβεία

0 μπλα μπλα
Σύμφωνα με νέα μελέτη το IQ ενός παιδιού σταθεροποιείται μετά την εφήβεια.
Σύμφωνα με έκθεση ερευνητών από το Κέντρο Νευροαπεικόνισης στο University College του Λονδίνου το IQ ενός παιδιού δεν παραμένει σταθερό καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η μελέτη περιελάμβανε 19 αγόρια και 14 κορίτσια. Όλα τα παιδιά υποβλήθηκαν σε απεικονίσεις του εγκεφάλου και σε λεκτικά και μη λεκτικά τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυΐας το 2004 και στη συνέχεια το 2008. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το IQ είχε διαφορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.  Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Κάθι Πράις «τα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά για όσους έχουν περιθώριο να εμφανίσουν βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων τους. Την ίδια στιγμή αποτελούν προειδοποίηση για όσους θεωρούνται ‘έξυπνα πουλιά’ από μικρή ηλικία, αφού μπορεί να μην διατηρήσουν αυτές τις ικανότητές τους σε ολόκληρη τη ζωή τους» και πρόσθεσε «Ωστόσο τώρα αποδεικνύεται ότι η ευφυΐα τους είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ετσι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να ξεγράφουμε όσους έχουν χειρότερες επιδόσεις σε μικρή ηλικία αφού το IQ τους μπορεί να εμφανίσει σημαντική βελτίωση με την πάροδο λίγων ετών».

Πηγή: www.tovima.gr

Ανακύκλωση βρεφικής πάνας

0 μπλα μπλα
Εργοστάσιο ανακύκλωσης βρεφικής πάνας δημιουργήσε καναδική εταιρεία.
Στη σκέψη πως μια πάνα χρειάζεται 500 χρόνια για να αποσυντεθεί οι καναδοί απαντούν μ ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης πανών! Το εργοστάσιο θα ανακυκλώσει σε πρώτο στάδιο 36.000 τόνους των αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ελπίδα ότι θα μειωθούν περισσότερο από 22.000 τόνοι των εκπομπών αερίων ανά έτος. Οι Βρετανοί καταναλώνουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια πάνες το χρόνο κάτι το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερο από μισό εκατομμύριο τόνους αποβλήτων! Οι "ανακυκλωμένες" πάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων, όπως τα κεραμίδια ή τα πλαστικά εξαρτήματα!

Πηγή: www.star.gr

Η ΡΕΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΗΝΑ ΜΑΣΤΟΥ!

0 μπλα μπλα
"Μέχρι χθες παράληψη. Από σήμερα πρόληψη"
Δώρο ζωής από τη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική

Φέτος τον Οκτώβριο, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Μαστού, η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού με τίτλο «Μέχρι χθες παράληψη. Από σήμερα πρόληψη!».

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής με στόχο να υπενθυμίσει σε κάθε γυναίκα τη σπουδαιότητα της πρόληψης για τη θεραπεία της νόσου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική προσφέρει σε προνομιακή τιμή γυναικολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα μαστών και ψηφιακή μαστογραφία.
Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, που το Δεκέμβριο κλείνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Κέντρα Μαστού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους για την αντιμετώπιση των  παθήσεων του μαστού.
Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος παράλληλα με πρόσθετες δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο μίας μεγάλης προσπάθειας η οποία γίνεται για την πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας για να έχει αποτελέσματα.

www.reamaternity.gr

Μπιμπερό ΡΡ 150ml NATURAL TOUCH

0 μπλα μπλα
Μπιμπερό από πολυπροπυλένιο SoftFlex™ Natural Nurser™
 
Ειδικά σχεδιασμένο για να μιμείται την φυσική κίνηση, το σχήμα, το μέγεθος και την αίσθηση του μητρικού στήθους
 
Τίποτα δεν είναι καλύτερο για το νεογέννητο μωράκι σας από τα προϊόντα Natural Touch™. Tο μπιμπερό SoftFlex™ Natural Nurser™, είναι ειδικά σχεδιασμένο για μπορείτε να συνδυάσετε καλύτερα τον μητρικό θηλασμό, με τα γεύματα σε μπιμπερό. Διαθέτει την νέα Θηλή Nuby™ στο μέγεθος του μητρικού στήθους, η οποία προσομοιάζει στο φυσικό σχήμα, την αίσθηση αλλά και τη λειτουργία του μητρικού στήθους. Αυτό διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση από το μητρικό θηλασμό, στη χρήση του μπιμπερό. Οι μοναδικές Βαλβίδες στη βάση της θηλής αποτρέπουν τη δημιουργία κολικών, ενώ οι μαλακές προεξοχές στην επιφάνειά της κάνουν ένα απαλό μασάζ στα ερεθισμένα ούλα του μωρού. Επιπλέον, αυτό το μπιμπερό είναι κατασκευασμένο από Πολυπροπυλένιο υψηλής βαθμίδας, ένα υλικό 100% ΧΩΡΙΣ Δισφαινόλη Α (ΒPA FREE). Μπορείτε να ανταλλάξετε όλα τα εξαρτήματα του μπιμπερό Natural Nurser™, με αυτά των μπιμπερό Σιλικόνης SoftFlex™.
Μπιμπερό Σιλικόνης  SoftFlex™  210ml NATURAL TOUCH
 
Νέα επαναστατική βάση από μαλακή σιλικόνη.
 
Πιέστε απαλά το μπιμπερό και κάντε τη διαφορά… Το Μπιμπερό Σιλικόνης SoftFlex™  διαθέτει μια νέα επαναστατική βάση σιλικόνης soft air™.  Η βάση σιλικόνης soft air™, κατασκευασμένη από σιλικόνη 100% χωρίς Δισφαινόλη Α (BPA FREE), επιτρέπει στην μαμά ή τον μπαμπά να βοηθήσουν το μωρό τους να πιει ευκολότερα το γάλα,  πιέζοντας απαλά το μπιμπερό. Επίσης διαθέτει τη νέα Θηλή Nuby™ SoftFlex™ στο μέγεθος του μητρικού στήθους . Η θηλή προσομοιάζει στο φυσικό σχήμα, την αίσθηση αλλά και τη λειτουργία του μητρικού στήθους. Αυτό διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση από το μητρικό θηλασμό, στη χρήση του μπιμπερό. Επιπλέον, η θηλή σιλικόνης διαθέτει στη βάση της, βαλβίδες για την αποφυγή δημιουργίας κολικών, ενώ οι μαλακές προεξοχές στην επιφάνειά της κάνουν ένα απαλό μασάζ στα ερεθισμένα ούλα του μωρού.
 
 
Το μπιμπερό είναι εκπληκτικό!!!!!!!!!!!!Ο μπεμπακός μας το έχει καταευχαριστήθει.Όταν πίνει το γαλατάκι του δεν στάζουν και δεν τρέχουν.Δεν μας δημιουργεί λόξιγκα το βασικότερο.Το πιο διασκεδαστικό προς εμένα ήταν η σιλικόνη........Α κατα την αποστήρωση δεν έχει φόβο παρόλο που είναι σιλικόνη.Στο πλύσιμο είναι πολύ εύκολο λόγω του ότι το στόμιο  δεν είναι στενό σαν τα υπόλοιπα μπιμπερό που γνωρίζουμε και βούρτσα να μην υπάρχει με ένα απλό σφουγγαράκι μπορεί να καθαρίσει το μπιμπερό.Τέλος το μπουκαλάκι μας έχει και κάτι ακόμα πιο πρακτικό,έχει δοσομετρητή πολύ πρακτικό για μια έξωδο με το μωρό.Πρίν έπρεπε να παίρνω όλο το κουτί με την σκόνη γικα να φτιάξω το γάλα.Τώρα υπάρχει η λύση το μπιμπερό της Nuby.!!!!!!!!!!!!!

Ταξιδεύοντας το χειμώνα με παιδιά

0 μπλα μπλα
Της Νινέττας Φαφούτη

Τα χειμερινά ταξίδια με παιδιά δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα μπορούν να είναι διασκεδαστικά και άκρως συναρπαστικά. Αρκεί να γνωρίζουμε καλά ότι, όταν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με παιδιά -ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες-, θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς και χωρίς... σπασμένα νεύρα!

Η έγκαιρη προετοιμασία και ο σωστός προγραμματισμός είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του ταξιδιού. Τα μωρά συνήθως θεωρούνται πιο «εύκολοι» συνταξιδιώτες από τα μεγαλύτερα παιδιά, γιατί δεν φέρνουν αντιρρήσεις, διασκεδάζουν εύκολα και μαζί τους μπορείτε να επισκεφτείτε όποια μέρη θέλετε. Ωστόσο, απαιτούν προσοχή, ιδιαίτερη φροντίδα και πάρα πολύ μεγάλο εξοπλισμό. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ικανά να σας «εξοντώσουν» με την υπερκινητικότητα και την ενέργειά τους! Καθετί που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, θέλουν να το δουν, να το πειράξουν, να το εξερευνήσουν, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να διαφύγουν της προσοχής σας και να σας βάλουν σε ένα απίστευτο κυνηγητό. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τις εμπειρίες του ταξιδιού, φέρονται τις περισσότερες φορές σαν ενήλικοι, συνήθως τους αρέσουν τα ίδια πράγματα με εσάς, με τη μόνη διαφορά ότι είναι πολύ πιθανό να βαρεθούν πιο εύκολα. Αν δεν έχετε αποφασίσει τον προορισμό των χειμερινών σας διακοπών, καλό θα ήταν κατά την επιλογή σας να λάβετε υπόψη την ηλικία των παιδιών σας, τις αντοχές τους και βέβαια τις δικές σας προτιμήσεις. Επιλέξτε μέρη με κατάλληλη τουριστική υποδομή για παιδιά, άνετους χώρους, πάρκα, ζωολογικούς κήπους κλπ. Αναζητήστε καταλύματα με ειδικές παροχές, εύκολη πρόσβαση στις δραστηριότητες με τις οποίες θέλετε να ασχοληθείτε (π.χ. σκι) και φροντίστε, όταν κάνετε κράτηση, να ενημερώνετε για την ηλικία των παιδιών σας. Πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα παρέχουν υπηρεσίες baby-sitting, διαθέτουν παιδικές εγκαταστάσεις και προσφέρουν παιδικά μενού.

Φτιάχνοντας τη λίστα με τα απαραίτητα…
Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε τη λίστα με όλα όσα κρίνετε απαραίτητα για την εξόρμησή σας, λάβετε υπόψη σας:
- Τις ηλικίες των παιδιών σας. Αν έχετε βρέφος, θα χρειαστείτε σαφώς περισσότερα πράγματα να πάρετε μαζί σας, όπως μπιμπερό, αποστειρωτές, το γάλα του κλπ.
- Τον τρόπο μεταφοράς σας. Θα είναι με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο;
- Τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δίνοντας έμφαση σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της Καστοριάς και της Κρήτης ή της Λαπωνίας και της Αυστρίας με την Ιταλία.
- Τέλος, τα χαρακτηριστικά του προορισμού σας. Θα επισκεφτείτε μια μεγάλη πόλη, ένα γραφικό μικρό χωριό ή ένα οργανωμένο σαλέ για σκι; Γιατί την κάνουμε αυτή την ερώτηση; Πολύ απλά επειδή αν επισκεφτείτε μια μεγάλη πόλη και τύχει να ξεχάσετε κάτι (όπως το γάλα του ή τις πάνες του), θα έχετε τη δυνατότητα να το αγοράσετε από εκεί, σε αντίθεση με ένα μικρό χωριό ή ένα σαλέ, όπου τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα.

Η βαλίτσα του μωρού
Αν το παιδί σας είναι ακόμα βρέφος, καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες του είναι αυξημένες και -κατά συνέπεια- ο απαραίτητος εξοπλισμός το ίδιο. Μη σας πιάνει πανικός. Με σωστές επιλογές και με κοινή λογική θα φτιάξετε τη βαλίτσα του χωρίς να του λείψει τίποτα. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε να μην ξεχάσετε:
- Πάνες.
- Καλλυντικά σε μικρές συσκευασίες (λοσιόν, πούδρες, κρέμες κλπ.).
- Υγρά μαντιλάκια.
- Σαλιάρες.
- Πιπίλες, μπιμπερό.
- Το γάλα του ή τις κρέμες του.
- Αλλαξιές ρούχων (υπολογίστε όσες μέρες διακοπών επί δύο).
- Εσώρουχα, κορμάκια.
- Άνετα, ζεστά παπούτσια και κάλτσες.
- Σκουφάκια, γάντια, κασκόλ.
- Φόρμα εξόδου.
- Το αγαπημένο του παιχνίδι (ειδικά αν έχει κάτι με το οποίο του αρέσει να κοιμάται).
- Μία παιδική κουβέρτα (η κουβέρτα τις περισσότερες φορές θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη από το πρωί έως το βράδυ).
- Οπωσδήποτε το βιβλιάριο υγείας του.

Η βαλίτσα του παιδιού
- Αλλαξιές ρούχων (υπολογίστε όσες μέρες διακοπών επί δύο).
- Εσώρουχα, πιτζάμες.
- Άνετα και ζεστά παπούτσια.
- Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής (σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα).
- Σκουφάκια, γάντια, κασκόλ.
- Μπουφάν.
- Αγαπημένα παιχνίδια και βιβλία.
- Το βιβλιάριο υγείας του.

Ταξιδεύοντας…
… με το αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι οικείο στο παιδί σας, αλλά αν πρόκειται να ταξιδέψετε πάνω από τρεις ώρες, καλό θα ήταν να κάνετε συχνές στάσεις για να αποφύγετε την πλήξη και την γκρίνια του παιδιού. Αν το ταξίδι σας διαρκεί πολύ περισσότερο, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε και την ιδέα της διανυκτέρευσης κατά τη διάρκειά του. Επιπλέον, φροντίστε ώστε τα παιδιά να είναι ξεκούραστα. Εάν συνηθίζουν να κοιμούνται κάποια συγκεκριμένη ώρα στη διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε αυτή την ώρα για να ταξιδέψετε (εάν δεν σας βγάζει πολύ εκτός προγράμματος), έτσι ώστε να κοιμούνται στη διαδρομή.

… με το τρένο
Η εντυπωσιακή και γρήγορη εναλλαγή των τοπίων, το γεγονός ότι μπορούν να περπατήσουν, να βλέπουν τη θέα από το παράθυρο, ακόμα και να κάνουν φίλους, είναι οι λόγοι που κάνουν το τρένο να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά. Αν το ταξίδι προβλέπεται πολύωρο, καλό θα ήταν να ταξιδέψετε βράδυ και να κοιμηθείτε σε κουκέτα. Πάρτε μαζί σας κάποιο αντικείμενο που αγαπούν πολύ, π.χ. μια πολύ μικρή κουβερτούλα και ένα μικρό καινούργιο παιχνιδάκι ή βιβλίο. Το βιβλίο βολεύει πολύ, γιατί μπαίνει πιο εύκολα στις αποσκευές και μπορείτε να απασχολήσετε το παιδί διαβάζοντάς του ή δείχνοντάς του εικόνες. Αν έχετε βρέφος, φροντίστε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα του, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία δύσκολα θα τα βρείτε στο τρένο. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο μέσο μεταφοράς, παρόλο που -δυστυχώς- δεν είναι και τόσο οικονομικό - μερικές φορές το να ταξιδεύεις με το αεροπλάνο είναι φθηνότερο.

… με το αεροπλάνο
Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, κλείστε εισιτήρια εγκαίρως. Μια απευθείας πτήση μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά δεν θα ταλαιπωρηθείτε με αλλαγές και ανταποκρίσεις. Πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Φροντίστε να φτάσετε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα -ειδικά όταν πρόκειται να πετάξετε στο εξωτερικό-, γιατί ίσως και να σας πάρει λίγη ώρα ο έλεγχος των εισιτηρίων και της εισόδου, από τη στιγμή που έχετε και το παιδί μαζί σας. Αν έχετε και το καρότσι του παιδιού μαζί, μετά το check in, τοποθετήστε μια ταμπέλα με τα στοιχεία σας στο καροτσάκι και αφήστε το στις αποσκευές, για να το πάρετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της σχετικούς κανόνες, γι’ αυτό, πριν κάνετε κράτηση εισιτηρίων, τσεκάρετε τι ακριβώς ισχύει σε αυτή της επιλογής σας. Πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας, ρωτήστε την εταιρεία για τις σχετικές ανέσεις που προσφέρει, προκειμένου να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε εν πτήσει. Τα νήπια που μένουν ξύπνια περισσότερη ώρα, ίσως σας κουράσουν, γιατί θα θέλουν προσοχή και παιχνίδια για να απασχοληθούν. Αν ξεχάσετε μολύβια, μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής, μην αγχώνεστε, γιατί το πλήρωμα συνήθως φροντίζει να εξοπλίσει και να απασχολήσει τα παιδιά. Να είστε προετοιμασμένοι για συνεπιβάτες που δυσανασχετούν, για σχόλια και επικριτικές ματιές που θα επιφέρουν οι φωνές και τα κλάματα των παιδιών, όμως σε καμία περίπτωση μην πτοηθείτε. Οι καλύτεροι ηλικιακά συνταξιδιώτες σας θα είναι τα πιτσιρίκια πάνω από 4 χρόνων, καθώς είναι σε θέση να απασχολούνται με τις προβολές παιδικών προγραμμάτων του αεροπλάνου, με μουσική και ζωγραφική. Μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να φάνε μόνα τους και κοιμούνται εύκολα. Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να προσέξετε στο αεροπορικό ταξίδι είναι τα αυτάκια του παιδιού, αφού οι αλλαγές της πίεσης κατά την απογείωση και την προσγείωση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στα αυτιά, ειδικά αν έχουν περάσει κρύωμα, αλλεργίες ή μόλυνση. Δώστε στο μικρό σας να πιει κάτι κατά την απογείωση και την προσγείωση, θα ανακουφίσει τα αυτιά του από την πίεση. Μια πιπίλα μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη για τον ίδιο σκοπό. Στα μεγαλύτερα μωρά, δώστε τους ένα ποτήρι νερό ή χυμό για να πίνουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, προκειμένου να ανακουφιστούν από το αίσθημα του βουλώματος των αυτιών.


… με το καράβι
Το πλοίο είναι μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ άνετα, αφού δεν περιορίζει τις κινήσεις, τόσο τις δικές μας όσο και του παιδιού. Αν το ταξίδι μας πρόκειται να διαρκέσει πάνω από 4-5 ώρες, καλό είναι να εξασφαλίσουμε καμπίνα, ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί το παιδί. Ένα βρέφος, βέβαια, μπορεί άνετα να πάρει τον υπνάκο του στο πορτμπεμπέ ή το καρότσι του. Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν ενδείκνυται και δεν προτιμάται, γιατί στην περίπτωση που θα ταξιδέψετε όταν έχει αρκετά μποφόρ, η ταλαιπωρία για εσάς αλλά κυρίως για το παιδί είναι πολύ μεγάλη. Να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στο παιδί δραμαμίνη ή άλλο φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας.

Η μαγική τσάντα της μαμάς
Μια καλά οργανωμένη τσάντα ταξιδιού γλιτώνει πολλά παιδιά από κλάματα και υστερίες, αλλά και πολλούς μπαμπάδες και μαμάδες από σπασμένα νεύρα και εκνευρισμό. Γι’ αυτό, λοιπόν:
  • Πρέπει να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές του παιδιού σας.
  • Βάλτε σε μια τσάντα μερικά καινούργια βιβλία ή παιχνίδια. Βγάλτε τα ένα-ένα κάθε φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μην πάρετε μαζί σας παιχνίδια που έχουν πολλά κομμάτια, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να ψάχνετε να βρείτε τα χαμένα κομμάτια ανάμεσα στα καθίσματα του αυτοκινήτου. 
  • Αν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο, πάρτε μαζί σας κασέτες με τα αγαπημένα του τραγούδια, για να τα ακούει στη διαδρομή. 
  • Πάρτε μαζί το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι, θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει και να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 
  • Αν ταξιδεύετε με βρέφος, πάρτε μαζί σας δύο αποστειρωμένα μπιμπερό, βρασμένο νερό σε θερμός, το γάλα-σκόνη και πιπίλες. 
  • Μην ξεχάσετε πάνες, μωρομάντιλα και μία μικρή πετσέτα. 
  • Να έχετε μία αλλαξιά εσώρουχα και ρούχα. 
  • Εφοδιαστείτε με νερό και κάτι εύκολο για φαγητό, όπως ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο. 
  • Θυμηθείτε τα χαρτομάντιλα.
Για καλό και για καλό
  • Mιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο ή πρέπει να το κάνετε την περίοδο που θα λείπετε, συζητήστε μαζί του εναλλακτικές λύσεις.
  • Σιγουρευτείτε ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του οποιαδήποτε στιγμή. 
  • Ενημερωθείτε για το Κέντρο Υγείας ή το πλησιέστερο ιατρείο που υπάρχει στον προορισμό των διακοπών σας και σημειώστε τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο, από το οποίο δεν θα λείπει: θερμόμετρο, υπόθετο και σιρόπι παρακεταμόλης για παιδιά, αντισηπτικά και απολυμαντικά μαντιλάκια μίας χρήσης, αντιισταμινική κρέμα και σιρόπι, καταπραϋντική κρέμα καλέντουλας και αντιηλιακό (οπωσδήποτε αν πάτε στα χιόνια), μία κρέμα κατάλληλη για μώλωπες και στραμπουλήγματα, υπόθετα για εμετούς).
Παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες
Τα ταξίδια σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος και πιο λεπτομερής προγραμματισμός, ώστε να πάνε όλα καλά. Πρώτα συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, εφοδιαστείτε με τα αναγκαία φάρμακα, σιγουρευτείτε για την ασφαλιστική σας κάλυψη και ενημερωθείτε για νοσοκομεία και γιατρούς της περιοχής που θα διαμείνετε. Αν υπάρχει πρόβλημα αναπηρίας, θα πρέπει να μεταφέρετε οπωσδήποτε το αναπηρικό καροτσάκι, και αν ταξιδέψετε αεροπορικώς, μην αμελήσετε να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία, ώστε να εξασφαλίσετε ειδική θέση και να διευθετήσετε κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού.

«Μαμά, ζαλίζομαι…»
Η ζαλάδα και η ναυτία είναι από τα πιο συχνά και σημαντικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως με αυτοκίνητο. Για να μη ζαλιστεί το παιδί, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι:
  • Δώστε του κάτι ελαφρύ να φάει, π.χ. ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας βραστό, με λίγα λαχανικά βραστά.
  • Προγραμματίστε να μην έχει φάει τίποτα τρεις ώρες πριν από το ταξίδι, ώστε να μην έχει πολλά να «βγάλει». 
  • Κατά το ταξίδι, ανοίγετέ του τακτικά το παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας, και φυσικά αποφύγετε να καπνίζετε κοντά του. 
  • Κάντε συχνές στάσεις, για να ξεμουδιάζουν τα παιδιά, να περπατούν λίγο, να αναπνέουν καθαρό αέρα, για να προλάβετε τη ζαλάδα ώστε να μην εξελιχθεί σε ναυτία. 
  • Αν ήδη γνωρίζετε από προηγούμενα ταξίδια ότι το παιδί σας ζαλίζεται πολύ συχνά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σε περίπτωση, όμως, που ζαλιστεί:
  • Σταματήστε (αν είστε με δικό σας μεταφορικό μέσο), βάλτε το να ξαπλώσει ακίνητο με κλειστά τα μάτια.Κάντε του κομπρέσες στο μέτωπο και στο λαιμό. 
  • Μην του χορηγήσετε κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Υπάρχει σεξ μετά το μωρό

0 μπλα μπλα
Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι οι πρώτοι μήνες- μετά τη γέννηση του μωρού προκαλούν μια σεξουαλική αμηχανία στους νέους γονείς. Είναι σίγουρο πως ο νέος σας ρόλος σάς έχει αλλάξει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ερωτική σας ζωή θα είναι ανύπαρκτη.

της Ελένης Χαδιαράκου

Baby blues, λευκές νύχτες και μαύρες σκέψεις. Τα χρώματα αυτής της περιόδου, δυστυχώς, δεν είναι πάντα ρόδινα. Τα περισσότερα ζευγάρια παραπονιούνται πως η περίοδος αυτή είναι ένα ασταμάτητο κυνηγητό με το χρόνο και πως όλο αυτό επηρεάζει την ερωτική τους ζωή. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ζευγάρι στα δύο έχει προβλήματα στο κρεβάτι μετά τη γέννηση του μωρού. Τυχαίο ή μοιραίο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου, το ζευγάρι χρειάζεται σχεδόν ένα εξάμηνο προκειμένου να μπει στην κανονική του ρουτίνα. Τότε, γιατί εκνευρίζεστε όταν ο σύντροφός σας σας ζητάει σεξ; Γιατί δεν νιώθετε πια γυναίκα; Αλλά ούτε και μάνα ακόμα, καλά-καλά; Τι μπέρδεμα είναι αυτό;

Όλα αλλάζουν
Μετά τη γέννα έρχεται η περίοδος της λοχείας. Η γυναίκα γίνεται μητέρα, και τώρα πια ζει με καθημερινό της καθήκον το θηλασμό. Αυτή η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία μητέρας-παιδιού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη σχέση με το μωρό… σχεδόν ερωτική. Κάποιες φορές, η γυναίκα-μητέρα ξεχνάει ή παραμελεί το σύντροφό της, δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί. Η σεξουαλικότητά της βρίσκεται σε αναστολή, μιας που το «μητρικό φίλτρο» είναι τώρα πιο δυνατό από ποτέ και την καλεί στον πρώτο δυναμικό ρόλο της, αυτόν της μητέρας, που θα τον έχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή της. Επίσης, κατά την περίοδο της λοχείας, η γυναίκα περνάει έντονες ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις και εξάρσεις. Και, βέβαια, με μια τόσο ταραγμένη ψυχολογία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ.

«Τι μου συμβαίνει;»
Η αρνητική στάση των γυναικών (μερικές φορές και των ανδρών) για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό παρουσιάζουν μια καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και συνήθως υποχωρεί σταδιακά μέχρι το τέλος της λοχείας (φυσιολογικά ορίζεται στις σαράντα μέρες μετά τον τοκετό). Μεταξύ άλλων, η καθημερινότητα που αλλάζει και η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που την ευχαριστούσαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι κι αυτοί κάποιοι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην «άρνηση». Σύμφωνα, πάντως, με το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο, οι παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικοί και είναι οι εξής:

Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Πιθανό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάποιες ενδεχόμενες κακώσεις και δυσμορφίες στα γεννητικά της όργανα μετά τον τοκετό, την κάνουν να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τη σεξουαλική της λειτουργία.

Φόβος για νέα εγκυμοσύνη
Μια γυναίκα μπορεί να αρνείται να κάνει σεξ, γιατί φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός παιδιού και η προσαρμογή στις πολλές υποχρεώσεις, αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα ούτως ή άλλως, και έτσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά.

Αλλαγή ρόλων
Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει ουσιαστικά όταν κάνει την είσοδό του το νέο μέλος. Οι δύο σύντροφοι, εκτός από εραστές, τώρα γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ' ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική διάθεση της μητέρας. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται, γιατί πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (π.χ. όταν το μωρό κοιμάται). Αυτή η προετοιμασία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία της και να αποφεύγει το σεξ. Ακόμα πιο συχνά, η μητέρα αφοσιώνεται στη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού και βάζει σε δεύτερη μοίρα το σύζυγο και τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού. Τελικά, το ενδιαφέρον της για τη μητρότητα επικαλύπτει το ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα.

Τι να κάνει το ζευγάρι

  • Συζητήστε με το σύντροφό σας όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας. Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητά με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην ερωτική τους ζωή.
  • Αν δεν αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι. 
  • Αν δεν έχετε την επιθυμία να κάνετε σεξ με το σύντροφό σας, προσεγγίστε τον με άλλους τρόπους, δείχνοντάς του τρυφερότητα. 
  • Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας και συζητήστε το θέμα της αντισύλληψης. 
  • Μην ξεχνάτε πως και ο σύντροφός σας επηρεάζεται από τη γέννηση του παιδιού. Κάποιοι άντρες αντιμετωπίζουν τον τοκετό ως χαρμόσυνο γεγονός, ενώ άλλοι κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα κατά τη διάρκεια της γέννας χρειάστηκε κάποια χειρουργική επέμβαση. Υποσυνείδητα, μπορεί ο σύντροφός σας (ειδικά αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος) να έχει συνδέσει την ερωτική πράξη με τα «βασανιστήρια» που υπέστη η σύντροφός τους. Ίσως κι αυτός να χρειάζεται το χρόνο του.
  • Πειραματιστείτε προσεκτικά, για να ανακαλύψετε με ποιον τρόπο μπορείτε να χαρείτε μαζί με το σύντροφό σας το σεξ. Πολλές γυναίκες, λίγες ημέρες μετά τη γέννα, θέλουν να έχουν οργασμό. Το σεξ βοηθά τη μήτρα τους να επανέλθει πιο γρήγορα στη φυσιολογική της κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, αν επιχειρήσετε να κάνετε έρωτα 10 με 14 ημέρες μετά τον τοκετό. Η πρώτη φορά θα είναι ίσως δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να την αποτολμήσετε, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η ερωτική σας ζωή.
«Έχω απορίες... »
Πότε θα αισθανθώ ότι θέλω να έρθω ξανά σε σεξουαλική επαφή; Τις πρώτες εβδομάδες ή και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, είναι συνηθισμένο να νιώθετε πεσμένη τη λίμπιντό σας. Τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να νιώθετε εξαντλημένη ή να πονάτε. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να αναρρώσει. Και έχετε, επιπλέον, τις απαιτήσεις φροντίδας ενός νεογέννητου 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το σεξ θα είναι επίπονο. Εάν έχετε οποιαδήποτε τομή, μπορεί να είστε πολύ ευαίσθητες σε εκείνη την περιοχή. Σε μερικές γυναίκες, η ευαισθησία υποχωρεί σχετικά γρήγορα. Άλλες, όμως, μπορεί να νιώθουν άβολα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για πολλούς μήνες μετά τον τοκετό. Είναι πιθανό να έχετε κολπική ξηρότητα στις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων. Εάν θηλάζετε, η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί, ή να υποχωρήσει καθώς θα θηλάζετε λιγότερο. Αν, πάντως, δεν είστε έτοιμες να επιστρέψετε στη σεξουαλική ζωή, κάντε διάλειμμα. Χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε φυσικά και συναισθηματικά στις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού και δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε για τη σεξουαλική επαφή μέχρι να αισθανθείτε έτοιμη. Όταν έρθει η ώρα, το σεξ θα είναι τόσο καλό όσο ήταν και πριν από την έλευση του μωρού σας.
Πώς η έλευση του μωρού στη ζωή μας αλλάζει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον; Μπορεί να διαπιστώσετε (ή ο σύντροφός σας να αισθανθεί) ότι η ένταση του δεσμού που αναπτύσσετε με το μωρό σάς κάνει λιγότερο συναισθηματικά διαθέσιμες. Από την άλλη, όμως, το μωρό μπορεί να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή σας που να ενισχύσει τη σεξουαλική οικειότητα. Εάν ο σύντροφός σας ζηλεύει ή φοβάται τη νέα σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι τον αγαπάτε ακόμα και τον χρειάζεστε. Και διαβεβαιώστε τον ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες να φροντίσει και να δεθεί κι αυτός με το μωρό. Το μοίρασμα της χαράς και των προβλημάτων της γονεϊκότητας μπορεί να σας ανταμείψει και να ενισχύσει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον.

Πότε θα επανέλθει ο κόλπος μου στα «φυσιολογικά» του;
Ο κόλπος διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα αρχίσει να συστέλλεται και να επανακτά το μυϊκό του τόνο λίγες μέρες αργότερα, αλλά θα είναι πάντα λίγο μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από τον πρώτο σας φυσιολογικό τοκετό.

Ο θηλασμός επηρεάζει τη σεξουαλική μου ζωή;
Πιθανώς να διαπιστώσετε χαμηλότερη κολπική λίπανση από ό,τι τον καιρό της εγκυμοσύνης, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων κατά το θηλασμό. Η χρήση λιπαντικού θα βοηθήσει στη μείωση της δυσανεξίας που μπορεί να νιώθετε εξαιτίας της κολπικής ξηρότητας. Επίσης, ο θηλασμός προκαλεί αύξηση της προλακτίνης, ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ερωτική διάθεση. Αν ανησυχείτε ότι το στήθος σας μπορεί να βγάλει γάλα σε ακατάλληλη στιγμή, όντως μπορεί να συμβεί. Αν δεν θέλετε να συμβεί, θηλάστε το μωρό πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Τι αντισυλληπτικές επιλογές έχω;
Καλύτερα να προνοήσετε γι' αυτό πριν από τον τοκετό. Επειδή θα έχετε ωορρηξία πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, μπορεί να μείνετε εύκολα έγκυος. Οπότε χρησιμοποιήστε προφυλακτικά από την αρχή. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον τύπο της αντισύλληψης που χρειάζεστε τώρα. Μπορείτε να επιστρέψετε στην παλιά σας αντισύλληψη ή να θεωρήσετε ότι κάτι άλλο θα λειτουργούσε καλύτερα. Οι επιλογές σας εξαρτώνται έως ένα βαθμό από το αν θέλετε να αποκτήσετε άλλα παιδιά στα επόμενα χρόνια και το αν θηλάζετε.

Μήπως θα πονέσω;
Αρχίστε το σεξ αργά και χαλαρά και προσπαθήστε να απολαύσετε ο ένας το σώμα του άλλου χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες για το πού θα οδηγήσει αυτό. Προσπαθήστε να βρείτε κάποια στιγμή που δεν θα νιώθετε πιεσμένες. Όταν νιώσετε έτοιμη να δοκιμάσετε επαφή, πειραματιστείτε με τις διάφορες στάσεις και ανακαλύψτε την πιο βολική.

Πώς θα βρούμε χρόνο για σεξ;
Πάντα βρίσκεις χρόνο, όταν θέλεις. Πάντως, και χρόνο να βρείτε, να είστε σίγουρες ότι το μωρό θα ξυπνήσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Διατηρήστε το χιούμορ σας και… υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα όταν το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Και θα είστε λιγότερο κουρασμένες τότε.


Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates