Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Πλύσιμο χεριών: σημαντικό μέτρο πρόληψηςΟι καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής καθαριότητας αποτελούν βασικούς παράγοντες προφύλαξης από νοσήματα. Η παγκόσμια ημέρα υπενθυμίζει τον ρόλο της καθαριότητας των χεριών στην πρόληψη και διατήρηση της υγείας.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της καθαριότητας των χεριών στην καταπολέμηση πληθώρας ασθενειών, κυρίως από λοιμογόνους παράγοντες. Μέσω όμως των χεριών μεταφέρονται αλλεργιογόνα, βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες και βλαπτικοί παράγοντες που είτε προκαλούν άμεσα σοβαρές οργανικές αντιδράσεις (π.χ. αλλεργία), είτε δρουν αθροιστικά μολύνοντας τον οργανισμό (π.χ. βαρέα μέταλλα).

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Το δέρμα αποτελεί το σημαντικότερο επιφανειακό φραγμό που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα, για την παρεμπόδιση της εισόδου μικροβίων, ιών και τοξικών ουσιών στο εσωτερικό του σώματος. Το στόμα, οι βλεννογόνοι, οι λύσεις της συνέχειας του δέρματος λόγω τραυμάτων αποτελούν τις πύλες, από τις οποίες ποικίλοι τοξικοί παράγοντες παρακάμπτουν τον φραγμό του δέρματος και εισέρχονται στο σώμα.

Τα ακάθαρτα χέρια αποτελούν ένα βασικό μέσο με το οποίο ιοί και μικρόβια προσεγγίζουν τις ευαίσθητες πύλες του σώματος λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με τις πύλες αυτές. Επιπρόσθετα, μέσω των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα ακάθαρτα χέρια αποτελούν βασικό μέσο διασποράς των μικροβίων και των ιών στην κοινότητα.

Οι κύριες λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω των ακάθαρτων χεριών αφορούν

    * Λοιμογόνα της κοινότητας που μεταδίδονται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία. Τα σταγονίδια πολλές φορές επιμολύνουν τα χέρια, τα οποία στη συνέχεια αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, βασικές θέσεις βλαπτικού αποικισμού. Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται προκαλούν γρίπη, κοινό κρυολόγημα, αλλά και βρογχίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία.
    * Λοιμογόνα της κοινότητας που μεταδίδονται με τα τρόφιμα τα οποία επιμολύνουν και επιμολύνονται από ακάθαρτα χέρια. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει τη σαλμονέλα, παράσιτα, το κολοβακτηρίδιο, την ηπατίτιδα Α, την Cholera. Τα σύνδρομα ποικίλουν από απλή γαστρίτιδα έως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και ηπατίτιδα.
    * Νοσοκομειακά λοιμογόνα. Ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά θανατηφόροι σταφυλόκοκκοι, και gram αρνητικά μικρόβια είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας. Ειδικώς το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο:

    * Μετά την αφόδευση κατά την τουαλέτα
    * Πριν και μετά το γεύμα
    * Πριν την παρασκευή του φαγητού
    * Μετά το βήχα ή το φτάρνισμα
    * Μετά από χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων
    * Μετά από ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων
    * Μετά την επιστροφή από την εργασία
    * Μετά από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειραψίες
    * Μετά την ενασχόληση με ζώα
    * Κάθε φορά που είναι εμφανώς λερωμένα


Για περισότερες λεπτομέρειες Iatronet.gr
Πηγή:Iatronet.gr

0 μπλα μπλα on "Πλύσιμο χεριών: σημαντικό μέτρο πρόληψης"

Related Posts with Thumbnails

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates