Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Μαζί στο μαιευτήριο



newborn-386
Ένα μικρό οδοιπορικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου για να ξέρετε τι θα ζήσετε από τη στιγμή που το μικρό σας θα αποφασίσει να έρθει στον κόσμο.
Θα μπείτε με μια τεράστια κοιλιά και θα βγείτε κρατώντας το εξιτήριο κι ένα μωρό στην αγκαλιά. Τι μεσολαβεί όμως στο μεταξύ και τι θα γίνει αυτές τις ημέρες στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε;
Ήρθε η ώρα!
Από την ημέρα που θα μπείτε στο μήνα σας, και καθώς θα πλησιάζει η περίφημη ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για να αναγνωρίσετε τα σημάδια που θα σας στείλουν στο μαιευτήριο, τα οποία είναι:
• Πόνοι: Οι ωδίνες της μήτρας παρουσιάζονται αρχικά στη μέση σας και μεταφέρονται προς τα εμπρός στην κοιλιά.
• Νερά ή/και αίμα: Αν «σπάσουν τα νερά» θα έχετε αρκετή ροή διάφανου υγρού ή μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα με βλέννη στο εσώρουχό σας.
• Η συμβουλή μας: Πριν φύγετε για το μαιευτήριο τηλεφωνήστε στον γιατρό που σας παρακολουθεί για να του περιγράψετε με λεπτομέρειες τα συμπτώματα, καθώς δεν αποκλείεται να βιώνετε το λεγόμενο «ψευδή τοκετό».
Έτοιμη και η βαλίτσα…
Οι αποσκευές που θα σας συνοδέψουν στο μαιευτήριο πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Δυο τρία νυχτικά ή πιτζάμες, μία ρόμπα και δύο σουτιέν θηλασμού (εσώρουχα μίας χρήσης και σερβιέτες παρέχει συνήθως το μαιευτήριο). Μην ξεχνάτε ότι στο μαιευτήριο έχει αρκετή ζέστη.
• Ένα ζευγάρι παντόφλες κι ένα ζευγάρι σαγιονάρες για το ντους.
• Μία αλοιφή με λανολίνη για τον ερεθισμό των θηλών.
• Το mp3 σας, ένα βιβλίο και περιοδικά (το Παιδί & Νέοι Γονείς!).
• Φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τις πρώτες μέρες με το μωρό σας.
• Το κινητό τηλέφωνο (και το φορτιστή).
• Στο νεσεσέρ: χτένα ή βούρτσα, σεσουάρ και καλλυντικά μαλλιών που θεωρείτε απαραίτητα όπως αφρός ή ζελ, σαμπουάν και μαλακτική μαλλιών, αφρόλουτρο και σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, κρέμες και καθαριστικά προσώπου και καλλυντικά για μακιγιάζ.
Φτάσαμε…
Μόλις διαβείτε το κατώφλι του μαιευτηρίου οι νοσοκόμες θα σας οδηγήσουν σε ένα δωμάτιο όπου θα βγάλετε τα ρούχα και τα παπούτσια σας (τα οποία θα παραδοθούν στο σύζυγό σας), θα σας δοθούν ρόμπα και ειδικά παπούτσια, ενώ στη συνέχεια θα σας ζητήσουν το ιστορικό σας, αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει ο λεγόμενος ευπρεπισμός (θα σας ξυρίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων) και θα υποβληθείτε σε υποκλυσμό.
Έπειτα, θα ελέγξουν την πίεση, το σφυγμό, θα σας κάνουν καρδιογράφημα, θα πάρουν τη θερμοκρασία σας, θα ακούσουν την καρδιά του μωρού και θα σας βάλουν ορό και καθετήρα. Επίσης, θα γίνει εξέταση διαστολής του τραχήλου. Στο μεταξύ, ο σύντροφός σας θα αναλάβει τα διαδικαστικά δίνοντας τα στοιχεία σας και ό,τι άλλο του ζητηθεί από τις υπηρεσίες του μαιευτηρίου.
Αν όμως κατά την άφιξή σας οι πόνοι είναι έντονοι ή έχουν σπάσει τα νερά, τότε με ειδικό αμαξίδιο θα σας μεταφέρουν στο μαιευτικό τμήμα και ο σύντροφός σας θα σας συναντήσει στην αίθουσα επιτόκων.
• Η σειρά που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την τακτική που ακολουθεί το μαιευτήριο ή ο γιατρός σας.
Ο μπαμπάς είναι εδώ! 
Ο σύγχρονος πατέρας θέλει να είναι μέσα σε όλα και δεν θα χάσει με τίποτε τη μοναδική διαδικασία της γέννησης του παιδιού του. Και αυτό είναι πολύ θετικό τόσο για τη δημιουργία βάσεων για τη σχέση του με το νέο μέλος της οικογένειας, όσο και για το δικό σας δεσμό. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο ερχομός του ανθρώπου που μαζί δημιουργήσατε είναι πολύτιμη εμπειρία και είναι σημαντικό να τη μοιραστείτε.
Η συμβουλή μας: Κάθε μαιευτήριο έχει τη δική του πολιτική, οπότε καλό θα είναι να έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον γιατρό σας για την επιθυμία σας να συμμετάσχει ο μέλλον μπαμπάς στον τοκετό ώστε να σας πει αν υπάρχει κάποια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε (π.χ. να συμπληρώσει κάποιο έγγραφο).
Πατέρας έτοιμος για όλα
Οι ώρες που θα περάσει ο μέλλων μπαμπάς στο μαιευτήριο, κατά το πρώτο 24ωρο, μπορεί να μην είναι λίγες αφού δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια του τοκετού. Επομένως, καλό θα είναι να έχει προετοιμαστεί:
• Να φοράει άνετα ελαφριά ρούχα (ανεξαρτήτως εποχής στα μαιευτήρια έχει αρκετή ζέστη) και άνετα παπούτσια (πιθανόν να είναι αρκετή ώρα όρθιος και να περπατήσει πολύ στους διαδρόμους του νοσοκομείου).
• Να έχει μαζί μια αλλαξιά ρούχα για παν ενδεχόμενο.
• Αν έχει σκοπό να απαθανατίσει το γεγονός με φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του γιατρού.
Η συμβουλή μας: Κατά τη διάρκεια του τοκετού καλό θα είναι να μην κάνει διαρκώς ερωτήσεις οι οποίες ενοχλούν το προσωπικό και αγχώνουν τη μητέρα. Επίσης, αν του ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την αίθουσα, θα πρέπει να υπακούσει χωρίς διαμαρτυρίες και να περιμένει απ’ έξω.
Πότε (επιτέλους) θα γεννηθεί;
Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες διαρκεί κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις έμπειρες μαμάδες λιγότερο. Επίσης, την εξέλιξη του τοκετού επηρεάζει σημαντικά η ποιότητα του τραχήλου, (αν είναι σκληρός ή μαλακός) και το πόσο συχνά έρχονται και διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας.
Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο (της διαστολής), στο δεύτερο στάδιο (της εξώθησης) και στο τρίτο στάδιο (της υστεροτοκίας).
Και πάλι περιμένουμε…
Οι ωδίνες του τοκετού αποτελούν το ξεκίνημα της λειτουργίας της μήτρας και έχουν σκοπό να διαστείλουν το εξωτερικό κεντρικό στόμιο του τραχήλου μέχρι το σημείο όπου επιτρέπεται το πέρασμα του εμβρύου (10cm). Σε αυτή τη φάση του τοκετού, αν το επιθυμείτε και με σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορεί να σας εφαρμοστεί επισκληρίδιος αναλγησία. Έτσι θα μπορείτε να συμμετέχετε στον τοκετό χωρίς πόνους και εκνευρισμό.

Ο ρόλος του συντρόφου 
• Να σας βοηθάει να πάρετε τις κατάλληλες στάσεις για να αντιμετωπίσετε τους πόνους που ολοένα θα δυναμώνουν και να σας βοηθά στις τεχνικές αναπνοής.
• Να απαντά αντί για σας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κάνει η μαία ή το νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να σας κάνει μασάζ και να σας σκουπίζει το πρόσωπο και τα χέρια αλλά και να δροσίζει με παγάκια ή βρεγμένο πανί τα χείλη σας.
Πάμε στην αίθουσα τοκετού 
Όταν η διαστολή του τραχήλου είναι πλήρης, θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα τοκετού, όπου θα κληθείτε να σπρώξετε για να βγει το βρέφος από τη γενετική οδό. Γύρω σας πλέον συσπειρώνεται μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι «δουλεύουν» μαζί σας.
Ο ρόλος του συντρόφου
• Να σας κρατάει το χέρι και να δίνει το ρυθμό για τα διάφορα είδη αναπνοής.
• Να σας δίνει κουράγιο και να σας υπενθυμίζει ότι κάθε σπρώξιμο σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ερχομό του μωρού.
Καλωσόρισες, μωράκι!
Αμέσως μόλις φανεί το κεφαλάκι του μωρού (θα είναι η τελευταία δύσκολη εξώθηση), ο γιατρός σας θα βοηθήσει στην έξοδο και του υπόλοιπου σώματος. Μετά το πρώτο επιβεβλημένο κλάμα, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που σας συνέδεε επί εννέα μήνες. Αν μάλιστα το έχετε συνεννοηθεί, μπορεί ο νέος μπαμπάς να έχει την τιμή να το κάνει! Έπειτα, το μωρό θα καταλήξει στην αγκαλιά σας για μια πρώτη επαφή. Στη συνέχεια, η μαία του κάνει ένα απαλό σκούπισμα και του βάζει ένα βραχιόλι στο χέρι, την ταυτότητά του, η οποία αναγράφει το όνομά του (ανάλογη θα φορέσετε και εσείς) και το νεογνό παραδίδεται στα έμπειρα χέρια του επιστημονικού προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους.
Η αποκατάσταση της νέας μαμάς
Στο τελικό στάδιο του τοκετού απομακρύνεται ο πλακούντας και γίνονται τα ράμματα στο περίνεο (τα εσωτερικά είναι απορροφήσιμα και τα εξωτερικά πέφτουν μόνα τους έπειτα από 7-10 μέρες). Έπειτα, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα παραμείνετε για παρακολούθηση ενώ μετά θα σας πάνε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου όπου θα δεχτείτε τους χαρούμενους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και το μωρό σας για τον πρώτο θηλασμό.
Κι αν χρειαστεί καισαρική;
Η καισαρική είναι μια επέμβαση που γίνεται με στόχο την προστασία της υγείας του μωρού ή της μητέρας και πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις: Το μωρό έχει ισχιακή προβολή ή έχει εγκάρσια και λοξή θέση μέσα στη μήτρα, υπάρχει προεκλαμψία ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο, έχει παρουσιαστεί πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας, το μωρό δεν μεγαλώνει σωστά και χρειάζεται επειγόντως ειδική φροντίδα ή είναι πολύ μεγάλο και η λεκάνη της μητέρας στενή, η έγκυος έχει συστολή για πολλές ώρες αλλά η μήτρα δεν διαστέλλεται περισσότερο, υπάρχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, αν η σύλληψη έχει γίνει με εξωσωματική γονιμοποίηση, η μητέρα έχει τρίδυμα ή περισσότερα μωράκια, αιμορραγεί πολύ κατά τη διάρκεια της κύησης, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, η ηλικία της μητέρας είναι μεγάλη ή υπάρχει ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
Extra tip: Σε αυτή την περίπτωση συνήθως ο πατέρας δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει. Η τομή είναι οριζόντια, λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό (τομή μπικίνι). Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδιο αναισθησία ώστε η μητέρα να έχει τις αισθήσεις της από το πρώτο λεπτό της γέννησης του μωρού.
Μωρό στο… μικροσκόπιο
Ωστόσο, τα πρώτα λεπτά της ζωής του είναι κρίσιμα, για αυτό το μωρό σας θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.
• Apgar Test
Πρόκειται για τη βαθμολογία που σημειώνει το νεογέννητο το πρώτο και το πέμπτο λεπτό μετά τη γέννησή του σε πέντε «σημεία» τα οποία βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει τη γενική κατάσταση του μωρού. Συγκεκριμένα, το τεστ μετρά τον αριθμό των καρδιακών παλμών, την αναπνοή, το μυϊκό τόνο, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του μωρού.
• Αναρρόφηση
Με ένα μικρό καθετήρα απομακρύνονται όλα τα υγρά που πιθανόν να υπάρχουν στο αναπνευστικό του σύστημα, ώστε να μην εμφανίσει αναπνευστική δυσχέρεια.
• Ακρόαση
Ο γιατρός θα ακροαστεί το μωρό για να ελέγξει αν όλα βαίνουν καλώς και με το αναπνευστικό του σύστημα.
• Έλεγχος
Με τη βοήθεια ενός καθετήρα ο γιατρός θα ελέγξει τη μύτη και τον πρωκτό του ώστε να διασφαλίσει ότι όλες οι οπές είναι ανοικτές και φυσιολογικές.
• Ένεση βιταμίνης Κ
Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση θα του χορηγηθεί βιταμίνη Κ ενδομυϊκά σε ενέσιμη μορφή. Αυτό γίνεται γιατί όλα τα νεογέννητα έχουν κάποια έλλειψη στη βιταμίνη Κ η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος.
• Η πρώτη αιμοληψία
Μία σταγόνα αίμα από τη φτέρνα του μωρού θα δοθεί για να ελεγχθεί αν υπάρχει έλλειψη ενός ενζύμου, του G6PD, (η έλλειψή του προκαλεί αιμόλυση και αιμολυτικό ίκτερο) αλλά και η ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιων σοβαρών ασθενειών όπως είναι η φαινυλοκετονουρία (προκαλεί διανοητική καθυστέρηση αν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί αμέσως με ειδική δίαιτα) και ο υποθυρεοειδισμός (συνδέεται με σοβαρά προβλήματα).
• Τα γραμμάρια και οι πόντοι
Ο νεογνολόγος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το ύψος του βρέφους καθώς και την περίμετρο του κεφαλιού. Σε περίπτωση που το μωρό είναι λίγο παραπάνω στρουμπουλό ή αντιθέτως, αρκετά αδύνατο, ίσως γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Τέλος, θα γίνει μέτρηση θερμοκρασίας του νεογέννητου.
• Συλλογή βλαστικών κυττάρων
Αν έχετε δηλώσει ότι το επιθυμείτε, γίνεται η συλλογή του αίματος που βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο, το οποίο αποθηκεύεται σε ειδική σακούλα, σφραγίζεται και στη συνέχεια αποστέλλεται σε τράπεζα αίματος.
• Ωτακουστικές εκπομπές
Η ιδανική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η εξέταση είναι οι πρώτες μέρες της γέννησης και με αυτή βεβαιώνεται ο γιατρός ότι το μωρό ακούει καλά.
Υπό στενή παρακολούθηση
Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα (π.χ. το μωρό έχει υψηλό ίκτερο) συνήθως η παραμονή στο μαιευτήριο δεν ξεπερνά τα τέσσερα 24ωρα. Τις ημέρες αυτές τόσο η νέα μαμά όσο και το νεογέννητο παρακολουθούνται από το προσωπικό του νοσοκομείου.
Εσείς
Αν έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό: Ο γυναικολόγος θα ελέγξει αν τα λόχεια υγρά είναι φυσιολογικά σε χρώμα, σε οσμή και σε ποσότητα και θα σας κάνει μια κολπική εξέταση για να δει την κατάσταση της μήτρας.
Αν έχετε γεννήσει με καισαρική επέμβαση: Ο γυναικολόγος θα ελέγξει αν το τραύμα είναι καθαρό.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι νοσηλεύτριες θα παίρνουν τη θερμοκρασία σας ανά τακτά διαστήματα και καθ’ όλη τη διαμονή σας θα σας επισκέπτονται καθημερινά για να σας δώσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα έχει συστήσει ο γιατρός σας. Επίσης, η μαία θα ελέγχει τακτικά τους μαστούς σας για να δει αν υπάρχει συμφόρηση που θα δυσκολέψει το θηλασμό.
Το μωρό σας
Ο παιδίατρος θα ελέγχει καθημερινά το βάρος, τη θερμοκρασία και το ενδεχόμενο να έχει ίκτερο και θα παρακολουθεί τον αριθμό των κενώσεων.

Έλα να σε ταΐσω
Λίγο μετά τον τοκετό και αφού σας οδηγήσουν στο δωμάτιό σας, η μαία θα σας κάνει κάποια μαθήματα θηλασμού. Το μωρό θα σας επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα για να το ταΐσετε κι αν έχετε αποφασίσει να το θηλάσετε αποκλειστικά θα πρέπει να το δηλώσετε στις νοσηλεύτριες, ώστε να μην του δοθεί τεχνητό γάλα.
Ώρα για επισκέψεις
Φίλοι και συγγενείς θα μπορούν να σας επισκεφτούν τις καθορισμένες από το μαιευτήριο ώρες (το πρωί και το απόγευμα). Έχετε λοιπόν κάθε μέρα γλυκά και αναψυκτικά για να τους κεράσετε. Παρόλο που η καλή εμφάνιση δεν είναι πρώτη στη λίστα με τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας, αφού η μητρότητα επισκιάζει όλα τα άλλα, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια περιποιημένη μαμά που υποδέχεται τους επισκέπτες της.
Για να έχετε περιποιημένα χέρια και πόδια αναθέστε σε κάποιο ειδικό να σας κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ λίγες μέρες πριν από την ημέρα που υπολογίζετε να γεννήσετε. Έχετε υπόψη σας ότι τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν κομμωτήριο οπότε θα έχετε την επιλογή να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας.
Πάμε σπίτι!
Η μεγάλη έξοδος θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και του παιδιάτρου και αφού το μαιευτήριο σας δώσει τα απαραίτητα χαρτιά για το εξιτήριό σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε έτοιμα τα ρούχα που θα φορέσει το μικρό σας, καθώς και μια καλαθούνα ή ένα πορτμπεμπέ για να το μεταφέρετε με ασφάλεια στο σπίτι του.

ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ «ΙΑΣΩ».

0 μπλα μπλα on "Μαζί στο μαιευτήριο"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates