Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Η εμμηναρχή της μητέρας επηρεάζει το βάρος και το ύψος των απογόνων



 Το ύψος του παιδιού σχετίζεται εν μέρει τουλάχιστον με πόσων ετών ήταν η μητέρα κατά την εμμηναρχή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Obesity».
 Η μελέτη του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά δείχνει ότι όσο νωρίτερα η γυναίκα μπαίνει στην εφηβεία (εμμηναρχή), τόσο ελαφρώς ταχύτερα αναπτύσσονται τα παιδιά της. Οι επιστήμονες μελέτησαν την ανάπτυξη περίπου 30.000 ατόμων που είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ την περίοδο 1959-1966.
Για τα παιδιά αυτά, επέλεξαν δύο ομάδες που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηναρχή είτε πριν από την ηλικία των 12 ετών είτε μετά τα 14. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη εμμηνορρυσία μεταξύ 12 και 13 ετών. Από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 8 ετών, οι δύο ομάδες είχαν μικρές διαφορές στο ύψος, το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος.
Σε ηλικία 8 ετών, τα παιδιά των μητέρων που είχαν πρώιμη εμμηναρχή ήταν κατά μέσο όρο 2,5 εκατοστά ψηλότερα και 907 γραμμάρια βαρύτερα από τα παιδιά των μητέρων που είχαν μπει στην εφηβεία αργότερα. Ο μέσος ΔΜΣ ήταν ελαφρώς υψηλότερος, αν και ήταν εντός φυσιολογικών ορίων. Οι διαφορές ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και μητρικής ηλικίας και διαστάσεων.
 Η ανάπτυξη είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η μητρική ηλικία κατά την εμμηναρχή, που εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια, πιθανόν να είναι ένας μόνο παράγοντας της διαδικασίας. Η μελέτη, πάντως, επιβεβαιώνει τα ευρήματα του δρ Κεν Ονγκ από το Νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέιμπριτζ.
Ο δρ Ονγκ εξηγεί ότι «τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν εμμηνορρυσία νωρίτερα. Τα κορίτσια αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων νοσημάτων, όπως διαβήτης και καρδιακή νόσο». Οι επιστήμονες, πάντως, δεν έχουν μια μοναδική εξήγηση για τα ευρήματά τους. Το γεγονός ότι η μητρική ηλικία κατά την εμμηναρχή επηρεάζει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια σημαίνει ότι η επίδραση σχετίζεται πιθανόν με τα γονίδια που προγραμματίζουν τη συνολική ανάπτυξη και όχι μόνο τη γυναικεία εξέλιξη.
Άλλοι παράγοντες που δεν συνεκτιμήθηκαν, όπως η μητρική διατροφή και η μετάδοσή της στα παιδιά, μπορεί να συντελέσουν σε πρώιμη εμμηναρχή και στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των παιδιών.

health.in.gr

0 μπλα μπλα on "Η εμμηναρχή της μητέρας επηρεάζει το βάρος και το ύψος των απογόνων"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates