Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Τα χαλασμένα δόντια προκαλούν πνευμονίες



Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής συμβάλλει και στην καλή κατάσταση όχι μόνο της καρδιάς, αλλά και τουαναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αναπνευστικές μολύνσεις, που ίσως έχουν ως συνέπεια την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή την πνευμονία.

Οι μολύνσεις προκαλούνται όταν βακτήρια από την περιοδοντική νόσο κατεβαίνουναπό το λαιμό με το σάλιο και καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα,όπου τελικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές ηλικίας 20 έως60 ετών. Οι μισοί από αυτούς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάποια αναπνευστική πάθηση, ενώ οι άλλοι μισοίήσαν υγιείς, χωρίς ιστορικό πνευμονικής νόσου. Όλοι οι εθελοντές έκαναναναλυτικά τεστ για την αξιολόγηση της περιοδοντικής υγείας τους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

είχαν χειρότερη στοματική υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντεςστην μελέτη, κατάσταση που δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις πνευμονικέςπαθήσεις και στις περιοδοντικές.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα,που σχετίζεται με τις ασθένειες των ούλων, αυξάνει τον κίνδυνο των ασθενών γιαεμφάνιση ή για επιδείνωση προβλημάτων στο αναπνευστικό σύστημα. Πάντως,επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες πάνω στο ζήτημα, πριν υπάρξειοριστικό συμπέρασμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας ΝτόναλντΚλεμ, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η τακτική συνεργασία τουασθενούς με τον οδοντίατρο ή τον εξειδικευμένο περιοδοντολόγο (τουλάχιστον μιαφορά τον χρόνο) μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ή την επιδείνωση μιαςπνευμονικής νόσου.

Οι περιοδοντικές νόσοι είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τον ιστό των ούλων και άλλες δομές που υποστηρίζουν τα δόντια.

Στο παρελθόν, έρευνες έχουν συσχετίσει τις ασθένειες των ούλων με άλλες χρόνιες φλεγμονώδειςπαθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένεςκαρδιαγγειακές νόσοι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Periodontology» τηςΑμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογία.

Πηγή:Τα Νέα

0 μπλα μπλα on "Τα χαλασμένα δόντια προκαλούν πνευμονίες"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates