Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

11 χρήσιμα tips για καλή διατροφή



Συνοδευτική φωτογραφία των 11 χρήσιμα tips για καλή διατροφή
Σχεδόν όλα τα παιδιά μετά την ανεξάντλητη ενέργεια για παιχνίδι και κίνηση, αναζητούν γλυκίσματα πλούσια σε θερμίδες και σνακ γεμάτα κορεσμένα λίπη. Ακολουθήστε έξυπνη στρατηγική και περιορίστε τις διατροφικές παγίδες.
Πολλά δημοφιλή παιδικά προϊόντα είναι πολύ πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λίπη, ενώ παράλληλα φορτώνουν τον οργανισμό με πολλές άχρηστες θερμίδες. Αρκετά μάλιστα από αυτά τα σνακ είναι οι αιτίες που πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία, ενώ αυξάνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να καταφέρουν να περιορίσουν την κατανάλωση και να ρυθμίσουν το τσιμπολόγημα των παιδιών; Γνωρίζοντας ότι οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες των παιδιών μέχρι τα 11 έτη είναι 2.200 θερμίδες για τα αγόρια και 1.845 θερμίδες για τα κορίτσια, θα πρέπει να χαράξουν κοινή πορεία με το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και να παραμείνουν σταθεροί.
  • 1.Ο παράγοντας γεύση, όταν ενισχύεται από αρωματικές ουσίες, οδηγεί τα παιδιά να προτιμούν τεχνητές γεύσεις. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια πολλοί παιδίατροι προτείνουν στους γονείς να επιλέγουν το φρέσκο γάλα όταν το παιδί γίνει ενός έτους. Και αυτό, γιατί τα παιδικά γάλατα έχουν έντονα αρώματα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραπλανώνται και να συνηθίζουν τρόφιμα με ενισχυτικά γεύσης.
  • 2.Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να προτιμούν τα υγιεινά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια. Υπάρχουν αρκετά βιβλία που προτείνουν τεχνικές που χρησιμοποιούνται από πολλούς νηπιαγωγούς. Η υγιεινή διατροφή διδάσκεται μέσα από παραμύθια και ιστορίες, κουκλοθέατρο, παιχνίδια, παντομίμα, διάλογο και δημιουργικές δραστηριότητες. Τα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • 3.Ψωνίστε φρούτα και λαχανικά μαζί με τα παιδιά, ώστε να τα παρακινήσετε να εξερευνήσουν γεύσεις και να αναπτύξουν πρωτοβουλία στις σωστές διατροφικές επιλογές. Να έχετε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ορατό σημείο και να τους τα προσφέρετε με δημιουργικό τρόπο. Φτιάξτε φυσικούς χυμούς και milkshakes και παροτρύνετε ήπια την κατανάλωσή τους σχολιάζοντας ότι είναι νόστιμοι. Και βέβαια, πάντα να τρώτε μαζί τους αυτό που τους προσφέρετε. Είναι το καλύτερο παράδειγμα.
  • 4.Προτείνετε υγιεινά σνακ, γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις ώρες για να λειτουργεί καλά ο οργανισμός τους. Τοστ με τυρί, αυγό ή άπαχα αλλαντικά με λαχανικά, σπιτικές πίτες, κέικ και κουλουράκια και γιαούρτι με μέλι ή φρούτα είναι ιδανικές λύσεις για να μη στρέφονται τα παιδιά όλη την ώρα σε τυποποιημένα προϊόντα. Φυσικά, 1-2 φορές την εβδομάδα μπορείτε να τους προσφέρετε κάποιο από αυτά που αγαπάνε περισσότερο. Η μόνιμη άρνηση θα κάνει τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες, όταν εσείς δε θα είστε παρόντες.
  • 5.Μην επιβραβεύετε τα παιδιά με γλυκά ή αναψυκτικά, γιατί θα διαμορφώσετε συνήθειες που δύσκολα αποβάλλονται. Μην υποχωρείτε στις απαιτήσεις των παιδιών για υπερκατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών ή φρουτοποτών. Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 6-8 κουταλάκια ζάχαρης. Τα αναψυκτικά τύπου light είναι καλύτερη επιλογή, όμως και πάλι η υπερκατανάλωση δεν είναι αποδεκτή. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν πολύ νερό.
  • 6.Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με κάποιο άθλημα, για να μην περνάνε όλο τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση. Τα παιδιά αφενός παρουσιάζουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα και αφετέρου επηρεάζονται από τις διαφημίσεις με αποτέλεσμα να επιλέγουν λιπαρά τρόφιμα και αναψυκτικά χωρίς θρεπτική αξία.
  • 7.Να διαβάζετε προσεκτικά τους πίνακες με την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη που αναγράφεται στις συσκευασίες. Υπάρχει λόγος που οι βιομηχανίες τονίζουν, ότι το παιδί δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από π.χ. 30 γραμμάρια ημερησίως! Ακολουθώντας τις συμβουλές έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και να χαλιναγωγήσετε το βάρος των παιδιών. Το ίδιο προσεκτικά να διαβάζετε και τα συστατικά, για να αποφεύγετε τρόφιμα με ενισχυτικά γεύσης και πολλά συντηρητικά.
  • 8.Όταν αγοράζετε αλλαντικά, να προτιμάτε βρασμένο ή καπνιστό κρέας. Σε άλλη μορφή πρόκειται για κομμάτια κρέατος, που είναι άχρηστα για την παρασκευή άλλων τροφίμων μαζί με πολύ λίπος.
  • 9.Έτοιμα γλυκίσματα και τροφές πλούσιες σε θερμίδες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία, που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα στα παιδιά. Αντίθετα, τρόφιμα με θρεπτική αξία πρέπει να είναι τοποθετημένα στο ψυγείο ή στο ράφι με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν, όταν αισθάνονται ότι πεινούν.
  • 10.Η γοητεία της σοκολάτας είναι μοιραία. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι τα 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 500 με 550 θερμίδες. Μια μέση σοκολάτα έχει 35% κακάο, 18% βούτυρο κακάο και 47% ζάχαρη. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όμως έχει λίπη και μάλιστα το 60% είναι κορεσμένα και το 40% ακόρεστα. Ενδεικτικά, σε ένα κομμάτι σοκολάτας 70 γραμμαρίων υπάρχουν 9,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Επειδή είναι αδύνατον να αποφύγουν τα παιδιά τις σοκολάτες, ενθαρρύνετε την κατανάλωση αυτών που περιέχουν περισσότερο κακάο.
  • 11.Στα fast food αποφύγετε τα μπέργκερ και τις τηγανητές πατάτες που έχουν πολλές θερμίδες και πολύ λίπος. Προτιμήστε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς με κοτόπουλο, τόνο ή γαλοπούλα χωρίς ντρέσινγκ πλούσιο σε λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να τρώνε υγιεινά, όταν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ακολουθούν τέτοιο τρόπο ζωής.
πηγή:yeskid.gr

0 μπλα μπλα on "11 χρήσιμα tips για καλή διατροφή"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates