Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Ο μεγάλος αδελφός το ξέρει;



Ο μεγάλος αδελφός το ξέρει;Η οικογένεια μεγαλώνει. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος να το ανακοινώσουμε στον μεγάλο αδέλφο; Η κλινική παιδοψυχολόγος Φανή Λούγκλου μας δείχνει τον τρόπο να προετοιμάσουμε τον μεγάλο αδελφό για το μωρό που έρχεται.
Σε ποιά χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να συζητήσουμε το θέμα;

Δεν υπάρχει τέλεια στιγμή ή τέλειος τρόπος για να ανακοινωθεί σε ένα παιδί μια εγκυμοσύνη.  Όποτε όμως και να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το παιδί θα κάνει αρκετές ερωτήσεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τις απαντήσουμε, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τοαναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού.  Για παράδειγμα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, δεν μπορεί να αντιληφθεί  πλήρως το χρόνο, άρα δεν έχει νόημα να πούμε ότι το μωρό θα έρθει σε λίγους μήνες.  Είναι προτιμότερο να του πούμε ότι το μωρό θα έρθει σε μια εποχή, π.χ. το χειμώνα ή όταν κάνει πολύ κρύο έξω.  Αν το παιδί θέλει να μάθει από πού έρχονται τα μωρά, συνήθως ρωτά ακριβώς αυτό, από πού θα βγει το μωρό.  Ανάλογα πάλι με την ηλικία μπορούμε να απαντήσουμε ότι θα μεγαλώσει στην κοιλίτσα της μαμάς και θα βγει από εκεί. 

Πώς προετοιμάζουμε το μεγαλύτερο παιδί για την έλευση του μικρού;
Είναι σημαντικό να μη δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες.  Πολλές φορές λέμε στο παιδί ότι θα αποκτήσει ένα αδερφάκι και θα μπορεί να παίζει μαζί του.  Αυτό του δίνει την εντύπωση ότι θα έρθει ένα παιδί που θα είναι σαν το ίδιο ή τους φίλους του.  Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.  Το μωρό που θα γεννηθεί δεν θα μπορεί να παίξει μαζί του αμέσως, δεν θα είναι ανεξάρτητο και κάποιες φορές θα είναι και ενοχλητικό γιατί θα είναι συνέχεια στο σπίτι.  Το παιδί θα απογοητευτεί και η συμπεριφορά του θα το δείξει. Είναι καλύτερο λοιπόν να του πούμε με απλά λόγια τι θα συμβεί και τι πρέπει να περιμένει.
Για να βοηθηθούμε σε αυτό  είναι καλό να δείξουμε στο παιδί φωτογραφίες από την πρώτη εγκυμοσύνη για να δει τις αλλαγές στο σώμα της μαμάς και να καταλάβει που μεγαλώνει το μωρό.  Επίσης, μπορούμε να του δείξουμε φωτογραφίες από τη δική του βρεφική ηλικία για να έχει μία εικόνα πώς θα είναι το μωρό.  
Καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, πρέπει να αποφασίσουμε που θα μείνει το παιδί όταν η μαμά θα είναι στο νοσοκομείο και να εξηγήσουμε στο παιδί ότι για λίγες μέρες η μαμά θα λείπει από το σπίτι.  
Τέλος, πρέπει να κρατήσουμε τη ρουτίνα του παιδιού όσο καλύτερα γίνεται πριν τον τοκετό.  Αν πρόκειται να μοιραστεί το δωμάτιό του με το μωρό, τότε οι αλλαγές είναι καλύτερο να γίνουν λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, ώστε να δώσουμε χρόνο στο παιδί να συνηθίσει.  Επιπλέον, αν το παιδί ετοιμάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι και όχι στην κούνια, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ πριν τον τοκετό ή μετά.  Θα είναι αρκετή η πίεση που θα νιώσει το παιδί με την άφιξη του μωρού και δεν χρειάζεται να το πιέσουμε περισσότερο εκείνη τη στιγμή.
Συνεργάστηκε η κλινική παιδοψυχολόγος
Φανή Λούγκλου
www.flouglou.gr

0 μπλα μπλα on "Ο μεγάλος αδελφός το ξέρει;"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates