Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Αξέχαστοι σταθμοί




pregant-gift-386
Το ταξίδι με προορισμό τη μητρότητα ξεκίνησε… Δεν έχετε παρά να απολαύσετε κάθε στιγμή της πιο δυνατής εμπειρίας της ζωής σας
Λίγες ώρες αφού το τεστ επιβεβαίωσε τις υποψίες σας πως είστε έγκυος, η μαμά σας άνοιξε το κουτί των αναμνήσεων... «Η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Θα με θυμηθείς!» την ακούτε να υποστηρίζει χαμογελώντας και αρχίζει να σας λέει (για πολλοστή φορά) πόσο την πρόσεχε ο μπαμπάς σας ή πώς ένιωσε όταν άκουσε για πρώτη φορά το κλάμα σας. Πράγματι, οι 9 επόμενοι μήνες θα είναι για εσάς γεμάτοι όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις για να σας οδηγήσουν στη μεγαλύτερη έκπληξη που σας έκαναν ποτέ: τη μητρότητα. Ζήστε λοιπόν το συναρπαστικό ταξίδι της εγκυμοσύνης και χαρείτε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς του.
Σταθμός Νο 1: Να, η καρδούλα του
Διανύετε την 4η εβδομάδα μετά τη σύλληψη και αυτό το ραντεβού σάς έχει γεμίσει με τόση αγωνία που φτάνετε μία ώρα νωρίτερα στο ιατρείο για να καταλήξετε να ξεφυλλίζετε περιοδικά μέχρι να σας φωνάξουν… Σήμερα, έπειτα από τόσο καιρό αναμονής, θα ακούσετε την καρδιά του, την πιο δυνατή απόδειξη ότι το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας είναι υγιές και όλα μέχρι στιγμής κυλούν φυσιολογικά. Και όσο ατέλειωτη μοιάζει αυτή η ώρα της αγωνίας, γρήγορα δίνει τη θέση της σε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ευτυχίας: αυτό που θυμίζει αστέρι που τρεμοπαίζει στην οθόνη μπροστά σας είναι η καρδιά του μωρού σας, που χτυπά γρήγορα και ανυπόμονα! Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη σας, θα ορκιζόσασταν πως αυτή είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας.
Info: Από την 3η κιόλας εβδομάδα μετά τη σύλληψη αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρώτα όργανα του εμβρύου: ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και η καρδιά. Ενώ στην αρχή οι χτύποι της έχουν την ίδια συχνότητα με αυτούς της δικής σας καρδιάς (80-90 το λεπτό), στη διάρκεια της 9ης εβδομάδας φτάνουν τους 185 το λεπτό για να πέσουν σταδιακά μέχρι το τέλος της κύησης στους 145.

Σταθμός Νο 2: Το μωρό σας είναι καλά
Κάθε προσπάθεια να χαλαρώσετε πέφτει στο κενό, αφού είστε ιδιαίτερα αγχωμένη για το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας, του υπερηχογραφήματος που αποκαλύπτει πιθανές γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Και όταν ο γυναικολόγος σας ανακοινώσει τα ευχάριστα, όλοι σας οι φόβοι διαλύονται και χαίρεστε σαν μικρό παιδί. Ναι! Το μωρό σας μεγαλώνει φυσιολογικά και είναι υγιές!
Info: Η αυχενική διαφάνεια γίνεται κάποια στιγμή από την 12η έως και 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αλλά και να ανιχνευτούν πρώιμα πιθανές ανατομικές ανωμαλίες. Την πολυπόθητη απάντηση δίνει η μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου: όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση ανωμαλιών, με πιο συχνή το γνωστό σε όλους μας σύνδρομο Down. Όσο για την αγωνία σας αν έχετε αγοράκι ή κοριτσάκι, μπορεί να ικανοποιηθεί τώρα αν το μωρό είναι σε… αποκαλυπτική θέση.

Σταθμός Νο 3: Μια πεταλούδα μέσα σας
Εκεί που αναρωτιόσασταν πότε θα νιώσετε την πρώτη του κίνηση, ξαφνικά κάτι σαν φτερούγισμα στην κοιλιά σας, σας αφήνει με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ορθάνοιχτα από την έκπληξη. Είναι το μικροσκοπικό σας πλασματάκι που αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Επιτέλους, αισθάνεστε τη ζωή που μεγαλώνει στο σώμα σας και από ’δώ και στο εξής θα έχετε οι δυο σας ένα μυστικό τρόπο επικοινωνίας. Αυτή η στιγμή που το μωρό σας «χαιρετά», είναι σίγουρο πως θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σας όσα χρόνια και αν περάσουν.
Info: Το έμβρυο, από την 7η κιόλας εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα δραστήριο μέσα στη μήτρα. Είναι όμως αρκετά μικρό και οι κινήσεις του δεν φτάνουν τα τοιχώματά της για να τις αισθανθείτε. Συνήθως από τη 16η εβδομάδα και μετά γίνονται αντιληπτές μερικές κινήσεις και όπως θα διαπιστώσετε, οι αγαπημένες του ώρες για να δηλώσει το «παρών» είναι εκείνες που ξεκουράζεστε. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε το φτερούγισμα (το γουργούρισμα, το σπαρτάρισμα ή όπως αλλιώς το παρομοιάζετε) νωρίτερα, γιατί οι μύες της μήτρας είναι πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα οι κινήσεις του να «φτάνουν» πιο εύκολα σε εσάς.
Σταθμός Νο 4: Σας μαγειρεύουν ό,τι θέλετε
Δεν έχετε ολοκληρώσετε τη φράση σας πως κάποιος γείτονας πρέπει να τηγανίζει κεφτεδάκια και η μαμά σας έχει ήδη βάλει το λάδι να ζεσταίνεται... Δεν τολμάτε να πείτε ότι θα θέλατε να φάτε ακόμα ένα παγωτάκι στις 12 τα μεσάνυχτα και ο μέλλων μπαμπάς τρέχει στο κοντινότερο ανοιχτό περίπτερο... Το καθεστώς «απόλυτης φροντίδας και περιποίησης», που επιβάλλει η φουσκωμένη πλέον κοιλιά σας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Με ένα μαγικό τρόπο όλοι έχουν τεθεί στις υπηρεσίες σας και κάνουν τα πάντα για να μην σας λείψει τίποτα. Εσείς, από την πλευρά σας, κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ και δεν χορταίνετε να τους βλέπετε να ικανοποιούν κάθε σας επιθυμία-διαταγή…
Info: Η σούπερ επείγουσα λαχτάρα για φαγητό οφείλεται τόσο στη δράση των ορμονών, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στήνουν χορό, όσο και στην ανάγκη κάθε μέλλουσας μαμάς να χαίρει της προσοχής και της περιποίησης των αγαπημένων της προσώπων. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι εγκυμονούσες, που διαπιστώνοντας πως παύουν να διατηρούν τις αναλογίες τους, απογοητεύονται και υποκύπτουν εύκολα σε γαστριμαργικές απολαύσεις (κανείς δεν θα παρατηρήσει τα παραπάνω κιλάκια, έτσι δεν είναι;) ή εκείνες που πιστεύουν πως τώρα πρέπει να τρώνε περισσότερο για να μεγαλώσει καλά το έμβρυο. Έχοντας στο μυαλό σας πως τα πολλά κιλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, θα σας συμβουλεύαμε να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις λιγούρες σας.
Σταθμός Νο 5: Του ανοίγετε την καρδιά σας 
Κάθεστε με τις ώρες στην αγαπημένη σας πολυθρόνα και μιλάτε στο αγγελούδι σας, σαν να το έχετε απέναντί σας. Του ανοίγετε την καρδιά σας και του εμπιστεύεστε τα συναισθήματα που σας προκαλεί ο ερχομός του, τις προσδοκίες σας, τα όνειρά σας για εκείνο, τα σχέδια που έχετε για την κοινή σας ζωή, του εκμυστηρεύεστε πόσο ευτυχισμένη σας έχει κάνει, πόσο το έχετε αγαπήσει. Με τραγούδια, παραμύθια, νανουρίσματα ή ένα γλυκό μονόλογο, του δείχνετε πόσο ανυπομονείτε να δείτε το προσωπάκι του και να το σφίξετε στην αγκαλιά σας. Αυτές οι πρώτες στιγμές που επικοινωνείτε μαζί του είναι από τις πιο συναρπαστικές του εννεάμηνου ταξιδιού (ειδικά αν έπειτα από λίγο καιρό σας… απαντά με καμιά κλοτσιά!).
Info: Το μωράκι σας, έχοντας αναπτύξει το εσωτερικό αφτί από την 23η εβδομάδα, μπορεί να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα όχι μόνο εσωτερικά (π.χ. τους χτύπους της καρδιάς σας) αλλά και εξωτερικά (π.χ. το χειροκρότημά σας). Το αγαπημένο του όμως άκουσμα είναι η φωνή σας, την οποία ακούει δυνατά και καθαρά. Μπορεί βέβαια να μην καταλαβαίνει όσα του εμπιστεύεστε, όμως, μπορεί να νιώσει τη στοργή που εμπεριέχουν τα λόγια σας και να ηρεμήσει. Θυμηθείτε: Η φωνή σας είναι ένα σπουδαίο μέσο που το βοηθά να σας γνωρίσει και να δεθεί μαζί σας ψυχικά πριν ακόμα γεννηθεί.

Σταθμός Νο 6: Φτιάχνετε το παλάτι για το μικρό πρίγκιπα

Ψάχνετε σε περιοδικά, ρωτάτε φίλους και γνωστούς για τα έπιπλα που αγόρασαν εκείνοι για το παιδικό δωμάτιο, αναρωτιέστε τι θα άρεσε περισσότερο στο μωρό σας: να κολλήσετε στους τοίχους μια ταπετσαρία με ήρωες του Disney ή να ζωγραφίσετε ένα θαλάσσιο κόσμο… Η οργάνωση του δωματίου, που σε λίγο καιρό θα υποδεχτεί το μικρότερο μέλος της οικογένειας, σας έχει συνεπάρει και με ύφος διάσημης διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων έχετε βάλει σκοπό να παντρέψετε την πρωτοτυπία στη διακόσμηση με την ασφάλεια των επίπλων. Θα θυμάστε μια ζωή τις άπειρες ερωτήσεις που κάνατε στην πωλήτρια πριν αγοράσετε την κούνια του, το πόσες φορές αλλάξατε θέση στα φρεσκοπλυμένα του φορμάκια, από το άγχος σας να είναι όλα τέλεια και φυσικά την ικανοποίηση που νιώσατε όταν το υπνοδωμάτιο –το πρώτο του προσωπικό δώρο από εσάς και τον μπαμπά- ήταν έτοιμο να το καλωσορίσει.
Info: Προτιμήστε τα οικολογικά βερνίκια για τους τοίχους, που δεν περιέχουν χημικά και δεν απαιτούν διαλυτικά τα οποία έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για ρινίτιδες ή δύσπνοια. Σε λίγους μήνες ένα τόσο δα μωράκι θα κυκλοφορεί ανάμεσά σας γι’ αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ, φροντίζετε το σπίτι και κυρίως το παιδικό δωμάτιο να λάμπει από καθαριότητα: ξεσκονίζετε με νωπό πανί τις επιφάνειες (θυμηθείτε: τα ακάρεα παραμονεύουν!), σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε το πάτωμα (πάντα με καθαριστικό φιλικό στο περιβάλλον), πλένετε τακτικά τα λούτρινα αρκουδάκια, αερίζετε καθημερινά.
Σταθμός Νο 7: «Έσπασαν» τα νερά
Και ξαφνικά μια μικρή λίμνη σχηματίστηκε στα πόδια σας… Το μωρό σας δίνει το πρώτο σημάδι πως βρίσκεται καθ’ οδόν για να σας συναντήσει! Εσείς, από την πλευρά σας, από τη μια αγχώνεστε για το αν θα πάνε όλα καλά και από την άλλη, πιο ευτυχισμένη από ποτέ, ανυπομονείτε για το πιο συναρπαστικό ραντεβού που δώσατε ποτέ στη ζωής σας. Τα ψέματα τελείωσαν! Η περίοδος της ανυπομονησίας έφτασε στο τέλος της. Σε λίγες ώρες θα αντικρίζετε το αγγελούδι σας!
Info: Από τη στιγμή που θα αισθανθείτε πως «σπάνε» τα νερά, οι συστολές της μήτρας συνήθως εμφανίζονται τις επόμενες 12 ώρες οι οποίες θα σημάνουν και την έναρξη του τοκετού. Ακόμα όμως και αν δεν δείτε την… ξακουστή λίμνη, αλλά αισθανθείτε λίγες σταγόνες να κυλούν στα πόδια σας (και βεβαιωθείτε πως δεν είναι ούρα), πάρτε τη βαλίτσα σας και κατευθυνθείτε το γρηγορότερο προς το μαιευτήριο για λόγους ασφάλειας. Μην ξεχνάτε πως με τη διάνοιξη του αμνιακού σάκου, οι πιθανότητες λοίμωξης είναι αυξημένες.
Σταθμός Νο 8: Αντικρίζετε το προσωπάκι του
Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, το μωρό που κλείνετε στην αγκαλιά σας είναι το μωρό που τόσους μήνες μεγάλωνε στην κοιλιά σας. Βλέπετε τα ματάκια του, τα χειλάκια του, χαζεύετε τα χεράκια του, παρατηρείτε τα ποδαράκια του και συνειδητοποιείτε πως βοηθήσατε κι εσείς για να συντελεστεί το θαύμα της ζωής που κρατάτε στα χέρια σας. Δεν θα ξεχάσετε ποτέ την πρώτη αγκαλιά που του χαρίσατε, τότε που ενώ σπάραζε στο κλάμα, ηρέμησε ως διά μαγείας. Είχατε ακούσει για το μεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού. Τώρα το ζήσατε… Να σας ζήσει!
Info: Μην απογοητευτείτε αν το μωράκι σας δεν έχει τη φωτογένεια που ονειρευόσασταν. Άλλωστε τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό δεν την έχουν: Άλλα έχουν κόκκινη επιδερμίδα με κάποια σημεία του σώματός τους, σε άλλα τα άκρα είναι μελανά, άλλα έχουν χνούδι στους ώμους, στα αφτιά ή σε άλλη περιοχή, άλλα γεννιούνται με σπυράκια στο κούτελο, άλλα έχουν ασύμμετρο κεφαλάκι κ.λπ. Όλα αυτά οφείλονται είτε στις ορμόνες της μαμάς, που υπάρχουν ακόμα στον οργανισμό τους, είτε στον αγώνα που έδωσαν για να έρθουν στον κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν λίγες μέρες μετά τη μεγάλη έξοδο.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ,
με τη συνεργασία της Καρολίνας Κολιοπούλου, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτιδας του μαιευτηρίου «Μητέρα».

paidi

0 μπλα μπλα on "Αξέχαστοι σταθμοί"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates