Ένα στρουμπουλό μωράκι, με ένα χαριτωμένο διπλοσάγονο και με αφράτα χεράκια και ποδαράκια είναι ένας μεγάλος πειρασμός για κάθε γονιό. Όλοι θέλουν να το έχουν στην αγκαλιά τους και να παίζουν μαζί του και όλοι το θεωρούν υγιές και όμορφο. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα μωρό που έχει περισσότερα κιλά από όσα θα έπρεπε, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας και να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ολοένα και περισσότερα μωρά, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους από την ενδεικνυόμενη.
Πώς διαπιστώνεται η ύπαρξη του προβλήματος
Προτού αρχίσετε να ανησυχείτε για το βάρος του μωρού σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μόνος που μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι κάποιου προβλήματος, είναι ο παιδίατρός σας. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχετε πάντοτε κατά νου ότι κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και έχει τους δικούς του ιδιαίτερους ρυθμούς ανάπτυξης, γι' αυτό και δεν πρέπει να συγκρίνετε το δικό σας με άλλα συνομήλικα μωρά. Ο παιδίατρος ελέγχοντας τη σωματική ανάπτυξη και την αύξηση του βάρους του μωρού, μπορεί να σας ενημερώσει υπεύθυνα για το αν το μωρό αναπτύσσεται αρμονικά ή αν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη και αν ένα μωρό αποκτά βάρος γρηγορότερα από το επιθυμητό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δίαιτα, με την έννοια της ελάττωσης της προσλαμβανόμενης τροφής. Η μείωση του φαγητού, που μπορεί να σταθεί ευεργετική για έναν ενήλικα, ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη ενός μωρού.
Πώς παχαίνει ένα μωρό που τρώει μόνο γάλα;
Το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, όσον αφορά την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, είναι ότι κάποια μωρά αποκτούν περισσότερο βάρος από το κανονικό ήδη από τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τους εξής λόγους:
• ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία στο βρέφος
• εμφάνιση διαβήτη στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης
• αυξημένο βάρος του μωρού ήδη από τη γέννησή του
• διατροφή με γάλα εμπορίου και όχι με θηλασμό
• ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία στο βρέφος
• εμφάνιση διαβήτη στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης
• αυξημένο βάρος του μωρού ήδη από τη γέννησή του
• διατροφή με γάλα εμπορίου και όχι με θηλασμό
Το θαύμα του θηλασμού!
Το καλύτερο δώρο που μπορεί μια μητέρα να προσφέρει στο μωρό της είναι να το θηλάζει, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωή του, αν όχι και περισσότερο. Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα από τα μικρά θαύματα της φύσης μιας και έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται απόλυτα στις διατροφικές απαιτήσεις του βρέφους. Ενώ, δηλαδή, η σύσταση του γάλατος του εμπορίου είναι πάντοτε η ίδια, το γάλα της μητέρας «αναγνωρίζει» κάθε φορά τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους και αλλάζει τη σύστασή του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές. Όσο και αν μοιάζει περίεργο, το μητρικό γάλα κατορθώνει πάντοτε να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού και να παράγεται στη σωστή ποσότητα και με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Οι μητέρες που θηλάζουν, άλλωστε, διαπιστώνουν ότι το μωρό τους δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με το σωματικό του βάρος.
Μην ταΐζετε το μωρό περισσότερο απ' όσο χρειάζεται...
Ακόμη και να θεωρείτε ότι το μωρό σας δεν έχει φάει αρκετά, ποτέ μην το πιέζετε να φάει αν αυτό αρνείται. Τα μωρά έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος αλλά και την ποσότητα τροφής που χρειάζονται. Αν δηλαδή τη μια μέρα το μωρό μοιάζει να έχει χορτάσει με ελάχιστο γάλα, την επομένη ενδέχεται να πιει όλο του το γάλα και να ζητήσει και ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο μωρό σας και να το αφήνετε να σας κατευθύνει εκείνο στη συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων του. Αν το μωρό σας είναι ζωηρό, έχει καλή διάθεση και το βάρος του αυξάνεται κανονικά τότε δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για το αν τρέφεται αρκετά. Είναι πιο πιθανό να δίνετε στο μωρό σας περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται παρά λιγότερη, γι' αυτό μην ανησυχείτε και μην επιμένετε να το ταΐσετε, αν το μωρό δε θέλει.
Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για ένα μωρό;
Μιας και κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδανικό βάρος, μπορούμε απλά να δούμε το μέσο όρο σωματικού βάρους. Επομένως, ένα μωρό ενός έτους έχει συνήθως κατά μέσο όρο βάρος 10,5 κιλά, ενώ κάλλιστα το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 8,5 έως και 12 κιλά. Θα πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι τα μωρά μέχρι τον 5ο μήνα έχουν διπλασιάσει το βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν ενώ στο 12ο μήνα το έχουν τριπλασιάσει. Για κάθε μωρό πάντως είναι διαφορετικά τα κιλά που μπορούν να θεωρηθούν ιδανικά καθώς και διαφορετικός ο ρυθμός με τον οποίο φτάνει σε αυτά. Υπάρχουν μωρά που αυξάνουν το σωματικό τους βάρος με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, ενώ άλλα μωρά παρουσιάζουν ανά διαστήματα άλματα ανάπτυξης.
Οι στερεές τροφές απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή...
Μόλις το μωρό αρχίσει να καταναλώνει στερεές τροφές, αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρό το ζήτημα του σωματικού βάρους, μιας και είναι πλέον ευκολότερο να πάρει παραπάνω κιλά. Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις τροφές που θα εντάσσετε στο διαιτολόγιο του μωρού και να αποφεύγετε εκείνες που περιέχουν περιττές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Δε θα πρέπει να δίνετε στο μωρό ζάχαρη, σοκολάτα καθώς και λιχουδιές που θα το συνηθίσουν στις γλυκές γεύσεις. Θα πρέπει να θυμάστε ότι εσείς θα διαμορφώσετε ουσιαστικά τις προτιμήσεις του μωρού και τις διατροφικές του συνήθειες. Για το λόγο αυτό καλό είναι να του δίνετε να δοκιμάζει όλες τις τροφές αλλά να αποφεύγετε όσες δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτε το σημαντικό. Επιπλέον, για τον πρώτο χρόνο της ζωής του δε θα πρέπει να βάζετε στο φαγητό του αλάτι, καρυκεύματα και μπαχαρικά. Κατά το ίδιο διάστημα, μάλιστα, οι παιδίατροι προτείνουν να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό μέλι καθώς ενδέχεται να περιέχει συστατικά που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο βρεφικός οργανισμός.
Θυμηθείτε:
• Μόνο ο παιδίατρος μπορεί να διαπιστώσει αν το μωρό σας έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και μόνο εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει στο πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό.
• Όλα τα μωρά έχουν αρκετό λιπώδη ιστό, γι' αυτό και όλα μοιάζουν «γεματούτσικα». Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι το μωρό σας είναι υπέρβαρο.
• Όλα τα μωρά έχουν αρκετό λιπώδη ιστό, γι' αυτό και όλα μοιάζουν «γεματούτσικα». Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι το μωρό σας είναι υπέρβαρο.
πηγή:www.mynewbaby.gr
0 μπλα μπλα on "Μωρά με... περιττά κιλά!"
Δημοσίευση σχολίου