Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Ελέγχοντας το περιεχόμενο της πάνας!


Για όποιον δεν έχει παιδιά ίσως φαίνεται περίεργο αλλά για τις μαμάδες ο έλεγχος της πάνας του μωρού αποτελεί μια συχνή φροντίδα, καθώς από τη συχνότητα, το χρώμα και την πυκνότητα των κενώσεων του μωρού, μπορούμε να αντιληφθούμε αν όλα είναι φυσιολογικά. Βέβαια, το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για το κάθε μωρό εξαρτάται από την ηλικία του, από το αν θηλάζει ή τρέφεται με γάλα εμπορίου καθώς και από το αν άρχισε να τρέφεται με στερεές τροφές. Οι κενώσεις του μωρού αλλάζουν συχνά καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους, αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη μητέρα να καταλαβαίνει πότε όλα είναι καλά και πότε έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα για το πόσο συχνά το μωρό σας θα πρέπει να έχει κενώσεις. Κατά τους πρώτους μήνες αυτό εξαρτάται από το αν το μωρό θηλάζει ή τρέφεται με γάλα εμπορίου. Τα μωρά που θηλάζουν και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις στερεές τροφές, μπορεί να έχουν από τέσσερις κενώσεις την ημέρα, μέχρι μόλις μία κένωση ανά τρεις μέρες. Δε θα πρέπει, όμως, να σας ανησυχεί η συχνότητα των κενώσεων αρκεί τα «κακά» του μωρού να είναι μαλακά και το μωρό να μη δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια της κένωσης. Αντιθέτως, τα μωρά που τρέφονται με γάλα εμπορίου θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία κένωση την ημέρα για να αποφύγουν τη δυσκοιλιότητα.
Πώς είναι το περιεχόμενο των κενώσεων ενός νεογέννητου;
Τις πρώτες δύο μέρες μετά τη γέννηση οι κενώσεις του μωρού έχουν να κάνουν με την αποβολή του μηκωνίου. Το μηκώνιο είναι μια πρασινόμαυρη ουσία, η οποία έχει συγκεντρωθεί στο έντερο του μωρού κατά τη διάρκεια της κύησης και αποτελείται από βλέννες, κύτταρα από το εσωτερικό του εντέρου, εκκρίσεις αλλά και αμνιακό υγρό. Παρόλο που το μηκώνιο είναι δύσκολο να καθαριστεί από το δερματάκι του μωρού μετά την κένωση, η εμφάνισή του είναι μια καλή ένδειξη ότι το έντερό του λειτουργεί φυσιολογικά.
Μετά από δυο μέρες, πάντως, και καθώς το μωρό θα τρέφεται κανονικά, θα έχει αποβληθεί όλο το μηκώνιο και οι κενώσεις του μωρού θα αλλάξουν χρώμα αλλά και σύσταση. Οι κενώσεις στην αρχή θα έχουν χρώμα περισσότερο καφέ-πράσινο, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν περισσότερο κίτρινες και ως προς τη σύστασή τους θα είναι πολύ μαλακές.
Πώς θα είναι οι κενώσεις του μωρού αν τρέφεται με γάλα εμπορίου;
Οι κενώσεις των μωρών που τρέφονται με γάλα εμπορίου έχουν χρώμα είτε ανοιχτό κίτρινο ή καφέ-κίτρινο και λόγω των υπολειμμάτων από το γάλα είναι περισσότερο ογκώδεις και σχηματοποιημένες σε σχέση με αυτές των μωρών που θηλάζουν, μιας και το ανώριμο στομαχάκι του μωρού δεν κατορθώνει να χωνέψει πλήρως το γάλα εμπορίου. Επιπλέον η οσμή των κενώσεων, και πάλι λόγω του ξένου γάλακτος, είναι αρκετά έντονη.
Τα μωρά που τρέφονται με γάλα εμπορίου θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία κένωση την ημέρα για να αισθάνονται άνετα, καθώς τα κακά τους είναι περισσότερο ογκώδη. Αν τα κακά του μωρού παραμένουν στο έντερό του για πολλές ώρες, γίνονται πιο σκληρά και το μωρό δυσκολεύεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της κένωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το μωρό σε δυσκοιλιότητα. Γι' αυτό σε περίπτωση που πιστεύετε ότι το μωρό σας έχει κάποια δυσκολία, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Πώς είναι οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει;
Οι κενώσεις ενός μωρού που θηλάζει είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες ενός μωρού που τρέφεται με γάλα εμπορίου. Το πρωτόγαλα ή αλλιώς το πύαρ, δρα ως ήπιο καθαρτικό, βοηθώντας το βρεφικό οργανισμό να απαλλαγεί από το μηκώνιο. Ενώ, μόλις αρχίσει ο οργανισμός σας να παράγει ώριμο μητρικό γάλα, περίπου τρεις μέρες μετά τον τοκετό, τότε οι κενώσεις του μωρού θα αλλάξουν και θα έχουν το χρώμα της μουστάρδας ή θα είναι έντονα κίτρινες και θα έχουν μια απαλή μυρωδιά. Ως προς τη σύστασή τους τα κακά του μωρού θα είναι μαλακά και άλλοτε κάπως σφιχτά ενώ άλλοτε πιο υδαρή.
Τις πρώτες εβδομάδες το μωρό σας ενδέχεται να έχει κένωση κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από κάθε γεύμα, αλλά στην πορεία και αυτή η λειτουργία θα σταθεροποιηθεί και το μωρό θα αποκτήσει τη δική του ρουτίνα, έχοντας ίσως και κάποια σταθερή ώρα της ημέρας για τις κενώσεις του. Αυτή η ρουτίνα βέβαια ενδέχεται να αλλάζει ανά διαστήματα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, για παράδειγμα όταν το μωρό θα αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, κάποιες μέρες που θα είναι αδιάθετο ή από τη στιγμή που τα καθημερινά του γεύματα μειωθούν.
Θα επηρεάσει το μωρό μου το πέρασμα από το θηλασμό στο μπιμπερό;
Όταν θελήσετε να περάσετε από το θηλασμό στο τάϊσμα του μωρού με γάλα εμπορίου θα πρέπει να προσέξετε ώστε η αλλαγή αυτή να γίνει σταδιακά, σε ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ώστε το πεπτικό σύστημα του μωρού να έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που θα έχει το ξένο γάλα. Η απότομη διακοπή του θηλασμού πέρα από το ενδεχόμενο ενοχλητικής δυσκοιλιότητας για το μωρό, είναι πιθανό να προκαλέσει ένα επίπονο πρήξιμο των μαστών σε εσάς. Ως προς τις κενώσεις, πάντως, μόλις το μωρό συνηθίσει να τρέφεται με γάλα εμπορίου θα διαπιστώσετε ότι θα αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική ρουτίνα.
Τι θα συμβεί μόλις ξεκινήσουμε τις στερεές τροφές;
Η μεγαλύτερη αλλαγή στις κενώσεις του μωρού επέρχεται όταν ξεκινά να τρέφεται με στερεές τροφές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τα μαλακά κακά με την απαλή μυρωδιά. Μόλις αρχίσει τις στερεές τροφές, ξεκινά να ισχύει ο κανόνας «ό,τι εισέρχεται θα πρέπει και να εξέλθει!». Οπότε, αν για παράδειγμα, δώσετε στο πέντε μηνών μωρό σας πουρέ με πολτοποιημένο καρότο, τότε μέρος της επόμενης κένωσής του θα έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Καθώς, μάλιστα, θα προχωρά σε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών, οι κενώσεις του μωρού θα γίνουν πυκνές στη σύσταση, σκουρόχρωμες και αρκετά δύσοσμες. Κάποιες από τις τροφές, άλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε, ειδικά όσες είναι πλούσιες σε ίνες, όπως για παράδειγμα οι σταφίδες, θα περνούν ως έχουν στις κενώσεις του μωρού, μέχρις ότου το πεπτικό του σύστημα αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να τις χωνεύει πιο αποτελεσματικά.
Τι δεν είναι φυσιολογικό στις κενώσεις του μωρού;
Διάρροια: Στα συμπτώματα της διάρροιας περιλαμβάνονται πολύ υδαρές κενώσεις, οι οποίες συχνά αυξάνονται σε ποσότητα αλλά και συχνότητα. Τα μωρά που θηλάζουν, πάντως, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια καθώς το μητρικό γάλα βοηθά στο να περιορίζεται η δράση των μικροοργανισμών που την προκαλούν. Αντιθέτως, τα μωρά που τρέφονται με γάλα εμπορίου είναι πιο ευπαθή σε τέτοιου είδους μολύνσεις, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αποστειρώνετε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε για το τάϊσμα του μωρού, όπως και το να πλένετε με προσοχή τα χέρια σας. Η αιτία, πάντως, για τη διάρροια μπορεί να είναι μια μόλυνση, όπως είναι η γαστρεντερίτιδα, η κατανάλωση πολλών φρούτων ή χυμών, η εμφάνιση νέων δοντιών, κάποιο φάρμακο που χορηγείτε στο μωρό ή μια ευαισθησία ή και αλλεργία σε κάποιο φαγητό. Συνήθως, η διάρροια περνά από μόνη της μέσα σε 24 ώρες, αν όμως επιμείνει καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.
Δυσκοιλιότητα: Δυσκοιλιότητα δεν είναι μόνο όταν το μωρό δυσκολεύεται την ώρα της κένωσης και καταβάλλει προσπάθεια για να αποβάλλει τα κακά του. Στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνονται επίσης: η περίεργη μορφή που έχουν τα κακά του μωρού, τα οποία μοιάζουν με μικρούς ξερούς σβώλους, ο πόνος στην κοιλιά, η οποία μάλιστα αν την αγγίξετε είναι αρκετά σκληρή, η ευερεθιστικότητα του μωρού και κάποτε μικρά ίχνη αίματος στα κακά του μωρού. Το αίμα προκύπτει από μικρά σκασίματα στο εσωτερικό του πρωκτού, εξαιτίας της προσπάθειας να αποβληθούν τα σκληρά κακά. Πάντως, τα μωρά που θηλάζουν δεν αντιμετωπίζουν τόσο συχνά αυτό το πρόβλημα, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα κατάλληλα συστατικά για να διατηρούνται τα κακά του μωρού μαλακά.
Πάντοτε να επισκέπτεστε τον παιδίατρό σας αν το μωρό σας αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας και ειδικά αν προσέξετε ίχνη αίματος στις κενώσεις του, ώστε να μπορέσει να ελέγξει κάθε πιθανή αιτία. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας συμβουλεύσει να αυξήσετε την ποσότητα των υγρών στη διατροφή του μωρού καθώς και την ποσότητα ινών, εάν έχει ξεκινήσεις τις στερεές τροφές. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να δίνετε στο μωρό σας πουρέ από δαμάσκηνα ή βερίκοκα.

0 μπλα μπλα on "Ελέγχοντας το περιεχόμενο της πάνας!"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates