Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Εννέα μήνες που κρατάνε χρόνια!



Παίζει ρόλο αν η μαμά μας περπατούσε στην εγκυμοσύνη; Αν της άρεσαν τα πατατάκια; Αν ο μπαμπάς είχε βάλει πέντε κιλά παραπάνω; Αν έγινε πόλεμος; Ολα αυτά δεν αφορούν μόνο το αν γεννηθήκαμε στην ώρα μας και πόσο έδειξε η ζυγαριά. Επηρεάζουν άμεσα την ενήλικη ζωή μας!
 Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ξεκινά από την ενδομήτρια ζωή, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία
Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, το βάρος του, ακόμη και το αν εμφανίζει άσθμα ή διάσπαση της προσοχής μπορούν να αποτελούν «κληρονομιά» που ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή του; Και όμως, αυτό μαρτυρούν όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η υγεία αρχίζει από τη μήτρα, γεγονός που σημαίνει ότι το τι τρώει και πίνει μια έγκυος, τα συναισθήματα που έχει, το πόσο ασκείται, ακόμη και το πού μένει μπορούν να «γράψουν» στο DΝΑ του τέκνου της. Ιδού ένα απάνθισμα ορισμένων από τις σημαντικότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση εξωτερικών παραγόντων στο έμβρυο το οποίο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλες οι μέλλουσες μαμάδες αν θέλουν να μεγαλώσουν γερά παιδιά που θα σφύζουν από ζωή και ως ενήλικοι.
 Η σχέση με τη ζυγαριά
Μια μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το Ρroject Viva, το οποίο ξεκίνησε το 1999 και περιελάμβανε 2.670 γυναίκες, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα σχετικά με το ότι η διατροφή και το βάρος της εγκύου... βαραίνουν σημαντικά στη σχέση που θα έχει το παιδί της με τη ζυγαριά στην εφηβεία του. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, έφηβοι των οποίων οι μητέρες έλαβαν πολύ βάρος κατά την εγκυμοσύνη, είχαν και οι ίδιοι παραπανίσια κιλά ενώ αντιμετώπιζαν και μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με συνομηλίκους τους των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πάρει πολλά κιλά όταν ήταν έγκυοι.
 Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιθανώς επειδή, όπως έδειξαν πειράματα σε αρουραίους που διεξήχθησαν από ειδικούς του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής της Βρετανίας, η αγάπη στο ανθυγιεινό, πρόχειρο φαγητό είναι... κληρονομική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Νutrition» οι απόγονοι των θηλυκών ζώων που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν αυξημένες κατά 95% πιθανότητες να καταναλώνουν επίσης μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινής τροφής σε σύγκριση με όσους προέρχονταν από μητέρες με καλύτερες διατροφικές επιλογές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
 Το τίμημα της ασιτίας
 Η καλή υγεία του παιδιού δεν βαρύνει μόνο τη μέλλουσα μητέρα αλλά και τον υποψήφιο πατέρα. Μελέτη δείχνει ότι οι πατεράδες που καταναλώνουν πολλά λιπαρά κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στις κόρες τους... διαβήτη
Βέβαια, οι υπερβολές είναι πάντα επικίνδυνες και για αυτόν τον λόγο, όπως δείχνουν επιστημονικά στοιχεία, επιβαρυντική για το παιδί που θα έλθει στον κόσμο είναι όχι μόνο η υπερφαγία αλλά και η ασιτία. Η έλλειψη τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια αλλά και οι ψυχικές νόσοι. Επιστημονικές παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση της ασιτίας στην υγεία έχουν γίνει με βάση παιδιά που γεννήθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα χρόνια που ακολούθησαν, οπότε πολλές έγκυοι αναγκάζονταν να επιβιώνουν ως και με 400 θερμίδες ημερησίως. Για παράδειγμα, ειδικοί του Πανεπιστημίου Εράσμους στην Ολλανδία που διεξήγαγαν μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν στο Ρότερνταμ μεταξύ του 1944 και του 1947 είδαν ότι όσοι ήλθαν στον κόσμο από μητέρες που υπέφεραν από ασιτία, αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή τους στεφανιαία καρδιοπάθεια, σχιζοφρένεια και κλινική κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων οδηγεί σε επιβράδυνση της σωματικής και νοητικής ανάπτυξης του εμβρύου.
 Εκπαίδευση στο καροτόζουμο!
Αυτή είναι η κακή όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως, όπως πάντα, και η καλή, αφού μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυοι που προσέχουν το τι τρώνε φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία επίσης αγαπούν τη σωστή διατροφή. Με δεδομένο ότι το έμβρυο διαθέτει πλήρως λειτουργικούς γευστικούς κάλυκες από τον έβδομο μήνα της κύησης, γεύεται καθημερινά το... μενού που του προσφέρει εμμέσως η μητέρα του και φαίνεται ότι προτιμά τις οικείες γεύσεις της... μήτρας και μετά την εμφάνισή του στον έξω κόσμο. Είναι χαρακτηριστική μελέτη που διεξήγαγαν ειδικοί του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μonell στη Φιλαδέλφεια: οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εγκύων να καταναλώνει χυμό καρότου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης ενώ από μια δεύτερη ομάδα να καταναλώνει νερό κατά το ίδιο διάστημα. Εξι μήνες μετά τη γέννηση των παιδιών αυτών των γυναικών δόθηκε στα βρέφη να καταναλώσουν δημητριακά αναμεμιγμένα με χυμό καρότου. Οπως φάνηκε, μόνο εκείνα που είχαν «εξασκηθεί» στη γεύση του καρότου ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα εκτίμησαν την εισαγωγή του λαχανικού στη διατροφή τους.
Βιταμίνη D και άσθμα
Η διατροφή της εγκύου δεν αποτελεί όμως ένα απλό ζήτημα γεύσης αλλά και μακροπρόθεσμης υγείας του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά γυναικών που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη (η βιταμίνη αυτή συντίθεται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο αλλά ανευρίσκεται επίσης σε τροφές όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά) εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.
 Πολύτιμο το γάλα
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά, μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά έδειξε ότι η κατανάλωσή τους από τη μητέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας στην κόρη της. Ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανακάλυψαν μετά από παρακολούθηση 35.794 γυναικών και των μητέρων τους ότι όσες μητέρες έπιναν τέσσερα ποτήρια γάλα ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έκαναν «δώρο» στις κόρες τους μείωση κατά 56% του κινδύνου εμφάνισης σκλήρυνσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που στην εγκυμοσύνη κατανάλωναν λιγότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η βιταμίνη D που περιέχει το γάλα ενισχύει το νευρικό σύστημα του εμβρύου.
 Μπρόκολο και για τα... έμβρυα
 Η παιδική παχυσαρκία ξεκινά από τη μήτρα, όπως δείχνουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι έγκυοι που επιλέγουν πρόχειρο φαγητό και παίρνουν πολλά κιλά κατά την κύηση αφήνουν «βαριά» κληρονομιά και στα παιδιά τους που θα έλθουν στον κόσμο
Συγχρόνως, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία μια διατροφή της εγκύου πλούσια σε λαχανικά προστατεύει το παιδί της από καρκίνο αργότερα στη ζωή του χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις... πράσινες τροφές. Συγκεκριμένα πειράματα που διεξήγαγαν ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον σε έγκυα ποντίκια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο έφεραν στον κόσμο απογόνους που είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και όταν εκτέθηκαν σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες.
 Αλκοόλ και ψυχισμός
Νόμισμα με δύο όψεις αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ από την έγκυο. Αν και πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι κρασί μερικές φορές την εβδομάδα) δεν είναι βλαπτική για το έμβρυο, το σίγουρο είναι ότι το «ένα ποτηράκι παραπάνω» μπορεί να είναι άκρως επιβαρυντικό. Διαφορετικά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι κυρίως κατά το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η κατανάλωση έστω και μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στο νευρικό σύστημα ενώ η συνε χής υπερβολική κατανάλωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει περαιτέρω επίδραση στην ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου αλλά και στη μετέπειτα συμπεριφορά του.
 Είναι αξιοσημείωτη πρόσφατη μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο για την Ερευνα της Παιδικής Υγείας Τelethon στο Περθ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αddiction» και περιελάμβανε περισσότερες από 2.000 μητέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της όσες εξ αυτών έπιναν έστω και μέτριες ποσότητες αλκοόλ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (ως μέτρια ποσότητα ορίστηκε λιγότερο από ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα)αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί με προβλήματα όπως το έντονο άγχος και η κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες απείχαν από το αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αναφέρουν ότι καθώς δεν έχει οριστεί ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καλύτερη συμβουλή για τις εγκύους είναι η αποχή από αυτό.
 Μοιραίο το κάπνισμα
Και αν το αλκοόλ παίρνει- έστω και υπό προϋποθέσεις- κάποιες φορές άφεση αμαρτιών, δεν ισχύει το ίδιο με το τσιγάρο. Πλήθος μελετών μαρτυρούν ότι οι έγκυοι που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με μειωμένο βάρος, με λιγότερο ύψος, με ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με πρόωρο τοκετό αλλά και με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.
 Σύμφωνα με τους ειδήμονες το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση των αγγείων του πλακούντα με επακόλουθο να μειώνεται η ροή του αίματος σε αυτόν και το έμβρυο να στερείται θρεπτικά στοιχεία αλλά και οξυγόνο. Με δεδομένο μάλιστα ότι το αίμα της καπνίστριας περιέχει αυξημένες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, το έμβρυο που κυοφορεί βρίσκεται σε μόνιμη ενδομήτρια υποξία ενώ παράλληλα παρουσιάζει μεταβολές στον καρδιακό παλμό και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όπως συμβαίνει και με τη μητέρα του όταν ρουφά τον καπνό του τσιγάρου.
 Πρόσφατες μελέτες συνδέουν μάλιστα το κάπνισμα της εγκύου ακόμη και με εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων στο παιδί της κατά την εφηβεία του. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ, του Μπρίστολ, του Νότιγχαμ και του Γουόρικ μελέτησαν 6.356 12χρονα παιδιά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα της μητέρας τους κατά την εγκυμοσύνη συνδεόταν με αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις στην εφηβεία. Αν και τα αίτια που οδηγούν στη σύνδεση μεταξύ τσιγάρου και τέτοιου είδους συμπεριφορών παραμένουν άγνωστα, οι ειδικοί εκτιμούν στη δημοσίευσή τους που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Ρsychiatry» ότι ο καπνός επιδρά έμμεσα στην ανάπτυξη των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την παρορμητικότητα, την προσοχή και τη γνώση.
SΟ S για τις παθητικές καπνίστριες!
 Ακόμη και αν η έγκυος δεν καπνίζει αλλά εκτίθεται στον καπνό των γύρω της, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν σε δικτυακή δημοσίευσή τους στο «Οpen Ρediatric Μedicine Journal», ότι η έκθεση της εγκύου στον καπνό του περίγυρου μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο, το GΡΑ, το οποίο ανήκει στα αποκαλούμενα ογκογονίδια- γονίδια δηλαδή που μετατρέπουν τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεταλλάξεις που παρουσιάστηκαν στα παιδιά των εγκύων που ήταν παθητικές καπνίστριες ήταν ίδιες με εκείνες που εμφανίστηκαν στα παιδιά των ενεργών καπνιστριών!
 Πηγή:www.babyradio.gr

0 μπλα μπλα on "Εννέα μήνες που κρατάνε χρόνια!"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates