Από το Blogger.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6942250350

Μαμά, μη φοβάσαι!



Μαμά, μη φοβάσαι!

Υπάρχουν μαμάδες που δεν βγάζουν έξω τα παιδιά τους τον χειμώνα επειδή φοβούνται μην κρυώσουν, Μαμάδες που τηλεφωνούν στον παιδίατρο μέρα παρά μέρα. Μαμάδες που τρέμουν μήπως τα παιδιά τους πέσουν και χτυπήσουν. Αν είσαι κι εσύ μια από αυτές, μάθε πως θα βάλεις φρένο στις φοβίες σου, για το καλό του παιδιού.
Οι κίνδυνοι από τους μητρικούς φόβους
· Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον «αποστειρωμένο», όπου η μητέρα κάνει υπερπροσπάθεια να θωρακίσει το παιδί της από μη πραγματικούς κινδύνους, μεγαλώνοντας εκδηλώνει φόβους και φοβίες για ανύπαρκτες απειλές, διακρίνεται από μια γενικότερη συστολή, παρουσιάζει μειωμένη αυτοπεποίθηση, αλλά και αδυναμία να διακρίνει τους πραγματικούς κινδύνους και να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του όταν πραγματικά χρειαστεί. 
· Εγκλωβισμένο σε ένα περιβάλλον όπου οι απαγορεύσεις είναι μέρος της καθημερινότητας, διστάζει μεγαλώνοντας να πάρει πρωτοβουλίες ή ρίσκα και δυσκολεύεται να αναπτύξει επαρκώς τις δυνατότητές του γεγονός που το επηρεάζει αρνητικά στην περαιτέρω προσωπική του ολοκλήρωση, στην κοινωνική του καταξίωση ακόμη και στην επαγγελματική του ευημερία.
· Οι απαγορεύσεις δημιουργούν ένα ανήσυχο, φοβισμένο, θλιμμένο, καταθλιπτικό και συχνάαντιδραστικό παιδί το οποίο θα εναντιωθεί στη μητέρα του ακόμη και για πράγματα για τα οποία εκείνη ενδεχομένως να έχει δίκιο.
Πώς θα ελέγξουμε τις φοβίες μαςΕντοπίζουμε από που πηγάζουν. Είναι από συγκεκριμένες εμπειρίες της ζωής; Έχουν βάση στην πραγματικότητα; Αν όχι, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας και ίσως να ζητήσουμε τις συμβουλές κάποιου ψυχολόγου. Θα πρέπει να διακρίνουμε τα όρια του φανταστικού από το πραγματικό και αντίστοιχα να θέσουμε όρια στις απαγορεύσεις μας. Ο μπαμπάς του παιδιού είναι συχνά πιο λογικός και πιο συγκρατημένος από τη μαμά σε τέτοια θέματα. Ας ακούσουμε τη γνώμη του. Επίσης, οι άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με συνομήλικα παιδιά μπορούν να μας βοηθήσουν- με την προϋπόθεση να είναι πιο ψύχραιμες από εμάς βέβαια. 
· Πίσω από τις υπερβολικές αντιδράσεις της μητέρας σε σχέση με το παιδί της συχνά κρύβονται οι τύψεις για το ότι η δουλειά δεν της επιτρέπει να του αφιερώσει αρκετό χρόνο από την ημέρα της. Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζουν οι ειδικοί, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων αλλά και η σωστή κατανομή του χρόνου της. 
· Η μητέρα που δεν εργάζεται πάλι πρέπει να δημιουργεί χρόνο για τον εαυτό της (για ξεκούραση, αλλά και διασκέδαση με ενήλικες) έτσι ώστε ολόκληρη η ζωή της να μην περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε υπερβολικές και παράλογες φοβίες και κατά συνέπεια απαγορεύσεις. 
· Σε κάθε περίπτωση για να αποφύγουμε την πρόκληση αρνητικών και ανεπιθύμητων συμπεριφορών από το παιδί πρέπει κάθε απαγόρευση που του επιβάλουμε να συνοδεύεται από μία απλή και λογική εξήγηση. Μόνο έτσι δεν θα την εκλαμβάνει ως άδικη ή υπερβολική τιμωρία.
Συνεργάστηκε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος 
Δρ. Εύα Στάμου

0 μπλα μπλα on "Μαμά, μη φοβάσαι!"

Related Posts with Thumbnails
BannerFans.com

Ερωτηματολόγιο για μαμάδες

Μικρά ρητά για να είμαστε καλά..........

  • Ευγνωμοσύνη είναι η κρυφή ελπίδα για περισσότερες χαρές.
  • Ευτυχία δεν είναι κάτι που βιώνεις. Είναι κάτι που θυμάσαι!!!
  • Σπουδαία μαμά δε σημαίνει τέλεια μαμά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Βραβείο καλύτερου blog

My Blog List

 

ΜΑΜΑΔΕΣ&ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates